ΚΟΣΜΟΣ

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει το ψήφισμα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία

abbas
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς
Photo: AP

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, ενώ 45 χώρες απείχαν και 14 -μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες- το καταψήφισαν.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Παλαιστινιακή Αρχή για την «συντριπτική υποστήριξη» με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που απήυθηνε έκκληση στο Ισραήλ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, ενώ 45 χώρες απείχαν και 14 -μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες- το καταψήφισαν.

Τα ψηφίσματα της συνέλευσης, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι δεσμευτικά, αλλά χρησιμεύουν στην κατανόηση των προθέσεων της διεθνούς κοινότητας

«Αυτή η ψηφοφορία σηματοδοτεί τη δέσμευση μιας ηθικής πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και την απόρριψη των διπλών σταθμών και της πολιτικοποίησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», έγραψε η Παλαιστινιακή Αρχή σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ένα κυβερνητικό όργανο που επιβλέπει τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά το ψήφισμα

Το Ισραήλ απέρριψε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ως «απεχθή» την χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ως «όνειδος» χαρακτήρισε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ την έγκριση του ψηφίσματος που ζητά μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφέρεται στο κείμενο η Χαμάς.

«Ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί η Χαμάς είναι να την ξεριζώσουμε από τις σήραγγες και την υπόγεια πόλη του τρόμου. Η αποψινή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση δείχνει ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας προτιμά να στηρίζει «την υπεράσπιση των ναζιστών τρομοκρατών» αντί για το Ισραήλ, κατέληξε ο πρεσβευτής.