ΚΟΣΜΟΣ

Άντονι Μπλίνκεν: «Μένουν πολλά να γίνουν για την προστασία των αμάχων και τη βοήθεια στη Γάζα»

Άντονι Μπλίνκεν: «Μένουν πολλά να γίνουν για την προστασία των αμάχων και τη βοήθεια στη Γάζα»
AP

Ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τη λύση των δύο κρατών, ενός παλαιστινιακού και ενός ισραηλινού, καθώς θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε την απόφαση του Ισραήλ να συμφωνήσει στις παύσεις των επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ εκτίμησε ότι «μένουν να γίνουν πολλά» αναφορικά με την προστασία των αμάχων.

Ο Μπλίνκεν, στη διάρκεια επίσκεψή του στο Νέο Δελχί της Ινδίας δήλωσε ότι «πιστεύω ότι σημειώθηκαν πρόοδοι». Παράλληλα «είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι μένουν να γίνουν πολλά ακόμη σε ό,τι αφορά την προστασία των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε. Διευκρίνισε δε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε «συγκεκριμένα σχέδια».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι τετράωρες καθημερινές «παύσεις» που δέχθηκε το Ισραήλ θα επιτρέψουν «να σωθούν ζωές» αλλά να παρασχεθεί και περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, όπου μαίνονται σφοδρές επιθέσεις από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Παράλληλα πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν για να προστατευθούν οι άμαχοι και να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί», είπε ο Μπλίνκεν στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη λύση των δύο κρατών, ενός παλαιστινιακού και ενός ισραηλινού, καθώς θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη».