ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Σύγχυση με τις 4ωρες «ανθρωπιστικές παύσεις» - Πλησιάζουν τους 11.000 οι νεκροί

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Γάζα
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Γάζα
ΑΡ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει «ανθρωπιστικές παύσεις» για να μπορέσουν να εγκαταλείψουν οι πολίτες το βόρειο τμήμα της Γάζας

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνέχισαν να εγκαταλείποτυν τη βόρεια Γάζα, καθώς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες «ανθρωπιστικές παύσεις» σε τμήματα της περιοχής για να επιτρέψει στους κατοίκους να φύγουν. Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, είπε ότι οι παύσεις θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να περάσουν κατά μήκος δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων, τους οποίους περιέγραψε ως «ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

Λίγο μετά ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι λαμβάνουν χώρα «τακτικές, τοπικές παύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια σε πολίτες». Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του ο IDF ανέφερε ότι «αυτές οι τακτικές παύσεις είναι περιορισμένες σε χρόνο και περιοχή». Θα επιτρέψει όπως διευκρίνισε την κίνηση κατά μήκος του δρόμου Salah al-Din - του κύριου αυτοκινητόδρομου που εκτείνεται κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας - για πέμπτη συνεχή ημέρα. Οι εικόνες της μαζικής φυγής έδειχναν πολλούς ανθρώπους να απομακρύνονται με τα πόδια με τα υπάρχοντά τους δεμένα στην πλάτη τους, ενώ πολλοί έσπρωχναν αναπηρικά αμαξίδια

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να πολεμούν τους μαχητές της Χαμάς στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας την Πέμπτη και πλησίασαν πιο κοντά σε δύο μεγάλα νοσοκομεία, καθώς η κατάσταση των αμάχων στην πολιορκημένη παλαιστινιακή επικράτεια επιδεινώθηκε. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι τα στρατεύματά τους επιχειρούσαν στο κέντρο της πόλης της Γάζας, όπου ανέφεραν ότι βρισκόταν η στρατιωτική συνοικία της Χαμάς, κοντά στο νοσοκομείο αλ-Σίφα.

Το IDF είπε ότι η περιοχή ήταν «η καρδιά των πληροφοριών και των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων» όπου η Χαμάς είχε σχεδιάσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, στις οποίες σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ. Ανέφερε ότι το προσωπικό της είχε σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει περίπου 50 μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια «έντονων μαχών». Πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο αλ-Σίφα, καθώς και στο νοσοκομείο αλ Κουντς, όπου μαίνονταν χερσαίες μάχες την Πέμπτη και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπεσαν βροχή.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το κύριο κέντρο διοίκησης της Χαμάς βρίσκεται μέσα και κάτω από το συγκρότημα Σίφα και ότι ανώτεροι ηγέτες της ομάδας κρύβονται εκεί, χρησιμοποιώντας το ως ασπίδα. Η Χαμάς και το προσωπικό του νοσοκομείου το αρνήθηκαν, λέγοντας ότι ο Ισραηλινός Στρατός χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό ως πρόσχημα για να χτυπήσει το νοσοκομείο.

Ο Δρ Ghassan Abu-Sittah, πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι είχε πάει στο al-Shifa την Πέμπτη και ότι το 60% των χειρουργείων του αναγκάστηκε να κλείσουν λόγω έλλειψης καυσίμου για τη λειτουργία των γεννητριών.

«Αλλά το πρόβλημα στη Σίφα είναι ότι μπορείτε τώρα να ακούσετε τις μάχες των όπλων των χερσαίων δυνάμεων κοντά στη Σίφα. Μπορείτε πραγματικά να το ακούσετε, υπάρχουν πολυβόλα και βαριά πολυβόλα και πυρά τανκς», είπε.

Ο διευθυντής της Aλ Σίφα, Mοχάμεντ αμπού Σέλμια είπε στο Associated Press ότι το νοσοκομείο κατακλύζεται από καθημερινά κύματα τραυματιών από αεροπορικές επιδρομές, ενώ οι ιατρικές προμήθειες είχαν εξαντληθεί και το ρεύμα είχε διακοπεί σε μεγάλα τμήματα της εγκατάστασης. «Οι συνθήκες εδώ είναι καταστροφικές με όλη τη σημασία της λέξης», είπε. «Έχουμε έλλειψη σε φάρμακα και εξοπλισμό, και οι γιατροί και οι νοσοκόμες είναι εξαντλημένοι… Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για τους ασθενείς».

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το απόγευμα της Πέμπτης φάνηκαν να δείχνουν βομβαρδισμούς στην περιοχή γύρω από το ινδονησιακό νοσοκομείο στο Μπειτ Λαχίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Το Αλ Τζαζίρα είπε ότι το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε «έναν αριθμό τραυματισμών» μεταξύ των χιλιάδων εκτοπισμένων που έχουν καταφύγει εκεί.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, UNRWA, δήλωσε ότι ζητά βοήθεια ύψους 481 εκατομμυρίων δολαρίωνγια τη Γάζα ως απάντηση στην «άνευ προηγουμένου καταστροφή» και στις αυξανόμενες ανάγκες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Ένα μήνα σε μια σφιχτή πολιορκία και έναν βάναυσο πόλεμο, οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας είναι κολοσσιαίες. Αυξάνονται με την ώρα», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Φιλιπ Λαζαρίνι.

Τουλάχιστον 10.812 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 4.412 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς.