ΚΟΣΜΟΣ

Καπαδοκία: Βρέθηκε τεράστιο ψηφιδωτό με την ελληνική επιγραφή «αν είσαι υγιής, μπες»

psifidoto

Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε σε βίλα 33 δωματίων, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Στην κεντρική Τουρκίας στην Καισαρία σε μία βίλα 33 δωματίων βρίσκεται το μεγαλύτερο γνωστό ψηφιδωτό δαπέδου

«Η αρχική εκτίμηση του χώρου όπου βρίσκεται το ψηφιδωτό ήταν 300 τετραγωνικά μέτρα και πλέον έχει φτάσει στα 600 τετραγωνικά μέτρα. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το μέρος χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν και ίχνη που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα και μετά. Η ποιοτική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στα ψηφιδωτά δαπέδου υποδηλώνει ότι αυτό το μέρος ήταν μια πολύ σημαντική βίλα στην τότε εποχή» δήλωσε ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Καισαρείας λέγοντας ότι η ανασκαφή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ότι κάθε χρόνο αποκαλύπτεται όλο και μεγαλύτερη επιφάνεια

Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν σε μια έκταση περίπου 4 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, είπε

«Στον χώρο που προσδιορίστηκε ως αίθουσα δεξιώσεων, βρέθηκε μια λατινική επιγραφή. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν και ελληνικές επιγραφές. Υπάρχουν κυρίως γεωμετρικά διακοσμημένα ψηφιδωτά» πρόσθεσε.
Ο υπεύθυνος του έργου της ανασκαφής δήλωσε ότι το οικοδόμημα συνέχισε να χρησιμοποιείται κατά τη βυζαντινή περίοδο και μετά την άφιξη των Τούρκων στην Ανατολία.

Τα ψηφιδωτά ήρθαν στο φως για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών αποκατάστασης το 2010. Ύστερα από δύο ανασκαφές (2010 και 2012) που αποκάλυψαν μερικώς τις ψηφιδωτές επιγραφές.

Μία λατινική επιγραφή γράφει ότι το κτίριο ανεγέρθηκε από τον κόμη Υάκινθου. Ο κόμης ήταν ένας τίτλος που απένειμαν σε αξιωματούχους της αυτοκρατορικής αυλής. Τίποτα όμως δεν είναι γνωστό για κάποιον με το όνομα Υάκινθος που καταγράφεται σε αυτή την επιγραφή.

Μια άλλη, πολύ πιο σύντομη επιγραφή είναι στα ελληνικά και γράφει: «Αν είσαι υγιής, μπες». Δεν είναι γνωστό αν αναφέρεται σε σωματική υγεία ή εάν το κτίριο είχε θρησκευτικό χρήση, οπότε θα μπορούσε να είναι προϋπόθεση ότι όλοι όσοι επιτρεπόταν να εισέλθουν στο χώρο έπρεπε να ήταν πνευματικά υγιείς.