ΚΟΣΜΟΣ

SpaceX: Η στιγμή της έκρηξης του ισχυρότερου πυραύλου του Έλον Μασκ

SpaceX: Η στιγμή της έκρηξης του ισχυρότερου πυραύλου του Έλον Μασκ

Παρά την έκρηξη του Starship, η προσπάθεια θεωρήθηκε επιτυχημένη τόσο από την SpaceX όσο κι από τη NASA. 

Χθες ήταν μια μεγάλη ημέρα για την SpaceX. Η εταιρία του Έλον Μασκ θα πραγματοποιούσε τη δεύτερη εκτόξευση του Starship, του πυραύλου που έχει διαφημιστεί ως ο πιο ισχυρός του κόσμου και έχει ως στόχο να φτάσει μέχρι τον Άρη.

Από νωρίς τόσο το προσωπικό όσο και ο Μασκ παρακολουθούσαν τις διαδικασίες από τον χώρο εκτόξευσης Starbase, ενώ όταν πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ωστόσο, περίπου 8 λεπτά μετά την απογείωση του Starship ο έλεγχος έχασε την επικοινωνία μεταφοράς δεδομένων με τον πύραυλο. Και βλέποντας τα βίντεο, φαίνεται στον ουρανό μία αχνή έκρηξη - επιβεβαιώνοντας ότι ο πύραυλος καταστράφηκε.

Αυτή τη φορά ο Starship κατάφερε να φτάσει σε ύψος 148 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης και παρά το γεγονός ότι η πτήση του δεν κράτησε 90 λεπτά (που ήταν και ο αρχικός στόχος), τόσο η SpaceX όσο και η NASA θεώρησαν την προσπάθεια επιτυχημένη.

Ο λόγος; Ο πύραυλος κατάφερε να πάει ακόμα πιο μακριά σε σχέση με την πρώτη δοκιμή, τότε που είχε φτάσει σε ύψος μόλις 38 χιλιομέτρων, προτού αυτοκαταστραφεί.

Να θυμίσουμε ότι η δεύτερη εκτόξευση του Starship χρειάστηκε έξι μήνες να πραγματοποιηθεί εξαιτίας των νέων απαιτήσεων αδειοδότησης, καθώς μετά την αποτυχημένη πρώτη δοκιμή, η Ομοσπονδιακή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) διεξήγαγε έρευνα και αποφάσισε αλλαγές προτού χορηγήσει ξανά άδεια για την πτήση του Starship.