Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εγκρίθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εγκρίθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία για την απελευθέρωση περίπου 50 εκ των 240 ομήρων που απήχθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Παρά τις αντιδράσεις των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα ξημερώματα της Τετάρτης κατόπιν ψηφοφορίας, το προτεινόμενο σχέδιο συμφωνίας για τη σταδιακή απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για τετραήμερη παύση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές… συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των 50 ομήρων (γυναίκες και παιδιά), το Ισραήλ θα προχωρήσει στην απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο πόλεμος θα συνεχιστεί»

Κατά την εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η συμφωνία προβλέπει πως κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού θα έχει πρόσβαση στους ομήρους που θα παραμείνουν στα χέρια της Χαμάς, φροντίζοντας να έχουν φαρμακευτικές προμήθειες. Παραδέχθηκε πως η απόφαση που κλήθηκε να πάρει η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι «δύσκολη» αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. «Θέλω λοιπόν να διευκρινίσω το εξής: Είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο… μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες και τους αγνοούμενους και θα διασφαλίσουμε ότι στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, είπε ότι η συμφωνία αποτελεί το «πρώτο βήμα» για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατά ομήρους η Χαμάς, υπογραμμίζοντας ότι οι επιτυχίες της στρατιωτικής επιχείρησης έφεραν πιο κοντά την επίτευξη συμφωνίας.

Σχετικές ειδήσεις