ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Kίνα: «Mυστηριώδης» πνευμονία ανησυχεί τον ΠΟΥ - Γεμάτα τα νοσοκομεία με παιδιά

Ανησυχία απο νέα έξαρση πνευμονίας στην Κίνα
Ανησυχία απο νέα έξαρση πνευμονίας στην Κίνα
ΑΡ

Κίνα: Μια νέα «επιδημία» πνευμονίας προκαλεί συναγερμό στον ΠΟΥ, σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός 

Σχεδόν μία τετραετία μετά τον εντοπισμό μίας ασθένειας παρόμοιας με γρίπη στην Ουχάν της Κίνας, η οποία «έφερε» την πανδημία της Covid-19 μήνες αργότερα, το Πεκίνο ανέφερε ένα νέο ξέσπασμα ασθένειας που μοιάζει με γρίπη κυρίως μεταξύ παιδιών. Το ξέσπασμα που έχει πλημμυρίσει τα κινεζικά νοσοκομεία με παιδιά που νοσούν έχει θορυβήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα δημόσια νοσοκομεία και τα κοινοτικά κέντρα υγείας ιδίως στο Πεκίνο έχουν κατακλυστεί τις τελευταίες εβδομάδες με γονείς που αναζητούν θεραπεία για παιδιά που βήχουν. Τα σχολεία της πρωτεύουσας ανέστειλαν ορισμένα μαθήματα, καθώς κατέγραψαν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων.

Ο ΠΟΥ επικαλέστηκε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας στις 12 Νοεμβρίου για να δηλώσει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναφέρει αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών στη χώρα.

Το ProMed, ένα δημοσίως διαθέσιμο σύστημα επιτήρησης που αναφέρει τα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών, εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με την «μη διαγνωσμένη πνευμονία» στα παιδιά. Είχε ειδοποιήσει για τη SARs-CoV-2 τον Δεκέμβριο του 2019 πολύ πριν η πανδημία σαρώσει τον κόσμο.

Γιατί εμφανίστηκε αυτή η «επιδημία» στην Κίνα;

Ο ΠΟΥ είπε ότι οι κινεζικές αρχές απέδωσαν την αύξηση των κρουσμάτων στην άρση των περιορισμών για την Covid-19 και στην κυκλοφορία γνωστών παθογόνων όπως η γρίπη, το Mycoplasma pneumoniae (μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως επηρεάζει τα μικρότερα παιδιά), ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και ο ιός που προκαλεί Covid..

Tι μέλλει γενέσθαι;

Οι αρχές στην Κίνα έχουν τονίσει την ανάγκη για ενισχυμένη επιτήρηση των ασθενειών σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και κοινοτικά περιβάλλοντα. Τόνισαν επίσης τη διεύρυνση της ικανότητας του συστήματος υγείας που «κατακλύζεται» λόγω της μόλυνσης περισσότερων παιδιών.

Το περιβόητο tweet του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις 14 Ιανουαρίου του 2022, που σχεδόν αφόρισε τις κινεζικές αρχές και κατέρριψε τις κόκκινες σημαίες που υψώθηκαν παγκοσμίως για την εξάπλωση του Covid είναι ξανά στο προσκήνιο.

Την Τετάρτη (22 Νοεμβρίου), ο ΠΟΥ είπε ότι ομάδες συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Παρακολούθησης Αναδυόμενων Ασθενειών ανέφεραν συστάδες αδιάγνωστης πνευμονίας σε παιδιά στη βόρεια Κίνα.

Ο ΠΟΥ είπε ότι δεν είναι σαφές εάν αυτά σχετίζονται με τη συνολική αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων που είχαν αναφερθεί προηγουμένως από τις κινεζικές αρχές ή με ξεχωριστά συμβάντα. Η υπηρεσία υγείας είπε ότι ζήτησε πρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και εργαστηριακά αποτελέσματα από αυτά τα αναφερόμενα κρούσματα σε παιδιά μέσω του μηχανισμού Διεθνών Κανονισμών Υγείας.

Ο ΠΟΥ ζητά διαφάνεια

Το νέο ξέσπασμα πνευμονίας μεταξύ παιδιών στο βορρά της χώρας, αναζωπυρώνει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια του Πεκίνου στην εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση των κρουσμάτων βακτηριακής πνευμονίας και άλλων ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. Κινέζοι αξιωματούχοι λένε ότι ο όγκος τέτοιων ασθενειών εμφανίστηκε υψηλότερος από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήματα. Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua, η επιτροπή αναγνώρισε ότι πολλά νοσοκομεία παίδων έχουν κατακλυστεί από ασθενείς πρόσφατα και προσέφερε διαβεβαιώσεις ότι οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να βελτιώσουν την πρόσβαση στη θεραπεία.

«Τα μεγάλα νοσοκομεία είναι γεμάτα, έχουν μεγάλους χρόνους αναμονής και υπάρχει υψηλός κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης», είπε η επιτροπή στη συνέντευξη και συνέστησε στα παιδιά με ήπια συμπτώματα να αναζητήσουν πρώτα βοήθεια σε εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.