ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αποφασισμένος να προχωρήσει στην πλήρη προσάρτηση της μισής Γουιάνας

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αποφασισμένος να προχωρήσει στην πλήρη προσάρτηση της μισής Γουιάνας

Βενεζουέλα: Ανησυχία για την κατάσταση στη Λατινική Αμερική καθώς εγκρίθηκε το δημοψήφισμα του Μαδούρο για εισβολή στη Γουιάνα.

Στην προσάρτηση της γειτονικής Γουιάνας στη Βενεζουέλα είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο αγνοώντας τις διεθνείς αντιδράσεις για το ζήτημα.

Ο Νίκολας Μαδούρο δήλωσε ότι θα προχωρήσει με τα σχέδιά του να καταλάβει το Εσεκίμπο, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο η οποία ανήκει στη γειτονική Γουιάνα.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Μαδούρο διέταξε την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία να εκδώσει άδειες εξόρυξης στην περιοχή ενώ και πρότεινε στην Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει νομοσχέδιο που καθιστά την περιοχή τμήμα της Βενεζουέλας.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή, διεξήχθη δημοψήφισμα το οποίο και εγκρίθηκε με ποσοστό άνω του 95% τη διεκδίκηση δικαιωμάτων επί του Εσεκουίμπο, αν και ψήφισε μόλις το 10% του εκλογικού σώματος.

Φόβοι για αστάθεια στη Νότια Αμερική

Το δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά και οι κινήσεις της κυβέρνησης Μαδούρο έχουν προκαλέσει ανησυχία στις χώρες της Νότιας Αμερικής και ιδιαίτερα στη Βραζιλία, η οποία συνορεύει και με τη Βενεζουέλα και τη Γουιάνα. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τη Βραζιλία να έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα βόρεια της χώρας, ενώ είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλιες ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή εισβολή.

Όπως ήταν αναμενόμενο και η κυβέρνηση της Γουιάνας ανησυχεί για το τι θα συμβεί. «Οι άνθρωποι στη συνοριακή περιοχή ανησυχούν πολύ» είπε στον Guardian ο υπουργός Εξωτερικών της Γουιάνας, Χιου Τοντ. «Ο Μαδούρο είναι ένας δεσποτικός ηγέτης και οι δεσποτικοί ηγέτες είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν».

Σηγ Γουιάνα είναι μια μικρή χώρα, με πληθυσμό 743.699 ανθρώπων. Η περιοχή Εσεκουίμπο βρίσκεται στο στόχαστρο της Βενεζουέλας εδώ και χρόνια, καθώς από το 2008 μιλάει για σχέδιο των ΗΠΑ εναντίον της και εκμετάλλευση της περιοχής προς όφελός της. Ιδιαίτερα το 2015, όταν έγινε γνωστή η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου κοντά στο Εσεκουίμπο, η κυβέρνηση Μαδούρο έδειξε ξανά ενδιαφέρον για την περιοχή