ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ για απεργίες αγροτών στη Γερμανία: «Ο Σολτς είναι καγκελάριος – λουκάνικο»

Μεντβέντεφ για απεργίες αγροτών στη Γερμανία: «Ο Σολτς είναι καγκελάριος – λουκάνικο»
AP.

Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στάθηκε στις απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών στη Γερμανία, απευθυνόμενος με ειρωνικό τόνο στον Όλαφ Σολτς.

Σήμερα (09/01), το Βερολίνο «γέμισε» από τρακτέρ, με αγρότες να διαμαρτύρονται για τα σχέδια σταδιακής κατάργησης των γεωργικών επιδοτήσεων από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χλεύασε τον Όλαφ Σολτς, αποκαλόντας τον καγκελάριο – λουκάνικο.

«Απεργίες στη Γερμανία: Αγρότες έχουν μπλοκάρει τις μετακινήσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας. Οι επιδοτήσεις έχουν τελειώσει και τα αστρονομικά ποσά που δαπανώνται για την Ουκρανία εξακολουθούν να αυξάνονται. Η Γερμανία είναι ο βασικός χρηματοδότης», έγραψε σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

«Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, ότι Ουκρανοί εθνικιστές θα μπορούσαν σύντομα να εξαγάγουν τις διαδηλώσεις τους, στο Βερολίνο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ αμφίβολο ότι θα αντέξει ο Σολτς, ο καγκελάριος – λουκάνικο», σημείωσε.

Τον Μάιο του 2022, ο τότε πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, είχε χρησιμοποιήσει μία –χαρακτηριστική στα γερμανικά–έκφραση, αντιδρώντας στη δήλωση του κ. Σολτς ότι δεν σχεδίαζε εκείνη την περίοδο να επισκεφθεί το Κίεβο, λόγω του χαρακτηρισμού του Προέδρου, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ως «ανεπιθύμητου» από την ουκρανική πλευρά.

«Η προοπτική να παριστάνει κανείς τον θιγμένο, δεν ακούγεται ιδιαίτερα ως στάση πολιτικού ηγέτη», σχολίασε τότε ο Μέλνικ, χαρακτηρίζοντας τον Σολτς με μία λαϊκή γερμανική έκφραση, ως «προσβεβλημένο λουκάνικο» (σ.σ. beleidigte Leberwurst).

Ο Μεντβέντεφ «χτύπησε» ξανά μετά τη φράση: «Οι λάτρεις βατράχων, λουκάνικου και σπαγγέτι επισκέπτονται το Κίεβο»

Τη 16η Ιουνίου 2022, οι Μάριο Ντράγκι, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς επισκέφθηκαν το Κίεβο, σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από το «ξέσπασμα» του –συνεχιζόμενου έως σήμερα– πολέμου στην Ουκρανία, προκαλώντας ξανά την έντονη αντίδραση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έγραψε πως «οι λάτρεις βατράχων, λουκάνικου και σπαγγέτι επισκέπτονται το Κίεβο», μεταξύ άλλων.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία και οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έχουν προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες στη Γερμανία.