ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: «Η επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος»

O Mπόρις Τζόνσον στηρίζει Τραμπ
O Mπόρις Τζόνσον στηρίζει Τραμπ
ΑΡ

Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι «αυτό που χρειάζεται ο κόσμος» αυτή τη στιγμή. Τι έγραψε για τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο στη στήλη του στη Daily Mail

Ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να είναι «αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο κόσμος».

Στην εβδομαδιαία στήλη του στην Daily Mail, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε ότι εάν ο Τραμπ στηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, η νέα ηγεσία του «μπορεί να είναι μια μεγάλη νίκη για τον κόσμο».

Ωστόσο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο εάν επανεκλεγεί, ενώ μιλάει συχνά για τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τραμπ, ο οποίος έχει επίσης επανειλημμένα επικρίνει ανοιχτά το ΝΑΤΟ, υποστήριξε στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σε 24 ώρες.

Ο Τζόνσον έγραψε: «Απλώς δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Τραμπ θα χάσει τους Ουκρανούς. Αντιθέτως, έχοντας καταλήξει, όπως σίγουρα έχει κάνει, ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τον Πούτιν, θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διπλασιάσει και να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε, δίνοντάς τους ό,τι χρειάζονται για να κερδίσουν . «Αν ισχύει αυτό, τότε υπάρχει πιθανότητα, υπό τον Τραμπ, η Δύση να αναδειχθεί ισχυρότερη και ο κόσμος πιο σταθερός».

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον Τραμπ, ο οποίος είναι φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, να επισκεφθεί το Κίεβο. Σε συνέντευξή του στο Channel 4 News, ο Ουκρανός ηγέτης είπε: «Ναι, παρακαλώ, Ντόναλντ Τραμπ, σε προσκαλώ στην Ουκρανία.

«Αν μπορείτε να σταματήσετε τον πόλεμο κατά τη διάρκεια 24 ωρών, νομίζω ότι αρκεί να έρθετε στο Κίεβο, οποιαδήποτε μέρα βρίσκομαι εδώ». Στη στήλη του, για την οποία δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Daily Mail τον πληρώνει 1 εκατομμύριο λίρες ετησίως, ο Τζόνσον έγραψε ότι οι «παγκόσμιοι wokerati» (της woke κουλτούρας που σημαίνει επαγρύπνηση εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων) φοβούνταν τη νίκη του Τραμπ.

«Στα κοκτέιλ πάρτι του Νταβός, μου λένε, οι παγκόσμιοι wokerati έτρεμαν τόσο βίαια που μπορούσες να ακούσεις τον πάγο να κουδουνίζει στο νεγκρόνι τους», έγραψε. Σε άλλο σημείο της στήλης του, ο Τζόνσον παραδέχτηκε ότι ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος, ο οποίος αντιμετωπίζει 91 κατηγορίες για κακουργήματα σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις, «συνελήφθη να λέει μερικά προκλητικά πράγματα».

Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι «αυτό που χρειάζεται ο κόσμος τώρα είναι ένας ηγέτης των ΗΠΑ που με την προθυμία του να χρησιμοποιήσει βία και την απρόβλεπτη φύση του θα γίνει σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους εχθρούς της Δύσης». Είπε επίσης ότι ο Τραμπ ενδιαφέρεται για «μια σωστή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» με τη Βρετανία, αφού οι ελπίδες για μια πλήρη εμπορική συμφωνία εγκαταλείφθηκαν πέρυσι.