ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι: Φθάνει στην Άγκυρα, τείνοντας κλαδί ελιάς στον Ερντογάν - Το ταραγμένο παρελθόν

H Mελόνι και ο Ερντογάν
H Mελόνι και ο Ερντογάν
ΑΡ

Την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, H κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν

Στην Τουρκία φτάνει σήμερα η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αναμένεται να συναντηθεί στις 18.30 (17.30 ώρα Ελλάδας) στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η «σιδηρά κυρία» της γείτονος είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον Ερντογάν πριν αναλάβει πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2022, καθώς περιελάμβανε τον Ερντογάν μεταξύ των «εχθρών» της όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ωστόσο φαίνεται πως κατάλαβε τη σημασία της ισχυρής συνεργασίας με την Άγκυρα, όπως σχολιάζουν αναλυτές.

Τι έλεγε για την Τουρκία όταν ήταν στην αντιπολίτευση

Όταν ήταν στην αντιπολίτευση και ο Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία το 2018, η Μελόνι είχε πει: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται στην Ιταλία. Εφόσον δεν του μεταφέρει το μήνυμα του ιταλικού λαού η αριστερή μας κυβέρνηση, ας το κάνουμε εμείς: Οχι η Τουρκία στην Ευρώπη. Οχι στον εξισλαμισμό της Ευρώπης».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, η επίσκεψη θα γίνει στο πλαίσιο των επισκέψεών της στις χώρες μέλη της G7, της οποίας η Ιταλία θα αναλάβει την εκ περιτροπής την προεδρία.

Η Μελόνι και ο Ερντογάν είχαν συναντηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι. Μιλώντας στο DHA πριν από την επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για την Ιταλία και είπε: «Έχουμε μια ιστορική φιλία».

«Υποστηρίζουμε τη λύση δύο κρατών»

Ο Ταγιάνι είπε ότι η Τουρκία, ως μουσουλμανική χώρα, μπορεί εύκολα να καλλιεργήσει διάλογο με όλες τις μουσουλμανικές χώρες για να μειώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. Έχουμε τον ίδιο στόχο.

Υποστηρίζουμε λύση δύο κρατών. Το Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος και η Παλαιστίνη να αναγνωρίσει το Ισραήλ». Τόνισε ότι η Τουρκία και η Ιταλία θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή για «μεγαλύτερη ειρήνη» αντί για «μεγαλύτερο πόλεμο».