ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μέτρα για τους αγρότες μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μέτρα για τους αγρότες μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στους αγρότες της ΕΕ να κάνουν χρήση παρεκκλίσεων από την ΚΓΠ για το έτος 2024

Μέτρα για τους αγρότες πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την πληθώρα κινητοποιήσεων σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στους αγρότες της ΕΕ να κάνουν χρήση παρεκκλίσεων για το έτος 2024 από τους κανόνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες εκτάσεις μη παραγωγικές.

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία απεστάλη σήμερα στα κράτη μέλη, τα οποία θα την ψηφίσουν σε συνεδρίαση της επιτροπής, αποτελεί μια πρώτη συγκεκριμένη πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση των εισοδηματικών ανησυχιών των γεωργών. Ακολουθεί επίσης τα αιτήματα που εξέθεσαν αρκετά κράτη μέλη στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γεωργίας.

Πέραν αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την παράταση της αναστολής επιβολής δασμών σε συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία και τη Μολδαβία, για μια ακόμη χρονιά.

Αγρότες: Τι πρέπει να κάνουν

Αναλυτικότερα, για να λάβουν τη στήριξη της ΚΓΠ που δικαιούνται, οι γεωργοί πρέπει να τηρούν ένα ενισχυμένο σύνολο εννέα προτύπων που είναι επωφελείς για το περιβάλλον και το κλίμα. Αυτή η αρχή της αιρεσιμότητας ισχύει για σχεδόν το 90% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στην ΕΕ και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Αυτό το σύνολο βασικών προτύπων αναφέρεται ως GAEC, που σημαίνει «καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες».

Το πρότυπο GAEC 8 απαιτεί, μεταξύ άλλων, την αφιέρωση ενός ελάχιστου μεριδίου της καλλιεργήσιμης γης σε μη παραγωγικές περιοχές ή χαρακτηριστικά. Το τελευταίο αναφέρεται συνήθως σε γη που βρίσκεται σε αγρανάπαυση. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από δέκα εκτάρια αρόσιμης γης συνήθως εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή. Σήμερα, η Επιτροπή παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους γεωργούς της ΕΕ να εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή και να εξακολουθούν να είναι επιλέξιμοι για τη βασική άμεση ενίσχυση της ΚΓΠ.

Αντί να διατηρούν τη γη σε αγρανάπαυση ή μη παραγωγική στο 4% της αρόσιμης γης τους, οι αγρότες της ΕΕ που διατηρούν καλλιέργειες που δεσμεύουν το άζωτο (όπως φακές, μπιζέλια ή φάβα) και/ή συμπληρωματικές καλλιέργειες στο 7% της αρόσιμης γης τους θα θεωρείται ότι πληρούν την απαίτηση.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν, η πρόταση της Επιτροπής είναι προσεκτικά διαβαθμισμένη ώστε να παρέχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της παροχής κατάλληλης ανακούφισης στους γεωργούς, που αντιμετωπίζουν πολυάριθμες κρίσεις, αφενός, και της προστασίας της βιοποικιλότητας και της ποιότητας του εδάφους, αφετέρου.

Το μέτρο θα ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες από τα κράτη μέλη που έχουν συγκεντρωθεί σε συνεδρίαση της επιτροπής. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα προχωρήσει στην επίσημη έγκριση. Ο κανονισμός θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να εφαρμόσουν την παρέκκλιση σε εθνικό επίπεδο πρέπει να ενημερώσουν την Επιτροπή εντός 15 ημερών, ώστε οι γεωργοί να ενημερωθούν το συντομότερο δυνατό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Οι αγρότες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και την καρδιά των αγροτικών μας περιοχών».