ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οι αγρότες «πολιορκούν» το Παρίσι – Προβλήματα στην τροφοδοσία

Γαλλία: Οι αγρότες «πολιορκούν» το Παρίσι – Προβλήματα στην τροφοδοσία

Με τους Γάλλους αγρότες να εμφανίζονται ανυποχώρητοι, παραμένοντας στα μπλόκα, τα πρώτα προβλήματα στη γαλλική πρωτεύουσα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους 

Βράζει ο αγροτικός κόσμος στη Γαλλία, με την κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, ενώ ήδη αρχίζουν να παρουσιάζονται προβλήματα στην τροφοδοσία του Παρισιού.

Στην τεράστια αγορά τροφίμων Rungis έξω από την «Πόλη του Φωτός», οι εταιρείες χονδρικής πώλησης φρούτων και λαχανικών συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις από τις διαμαρτυρίες των Γάλλων αγροτών, καθώς τρακτέρ και μπάλες σανού έκλεισαν αυτοκινητόδρομους.

«Τα εμπορεύματα δεν έχουν φτάσει, σίγουρα υπάρχει αντίκτυπος», είπε η Σέλια, η οποία εργάζεται σε μια εταιρεία χονδρικής πώλησης φρούτων και λαχανικών με 12 άτομα προσωπικό, προμηθεύοντας καταστήματα και εστιατόρια στην πόλη.

«Είναι καρότα, πατάτες και όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών. Οι παραδόσεις είναι πολύ δύσκολες λόγω των οδοφραγμάτων. Περίπου το 40% των λαχανικών δεν έχει παραδοθεί και ο αντίκτυπος για τις επιχειρήσεις θα είναι σοβαρός αν αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες», σημείωσε η Σέλια.

Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι περίπου 1.000 αγρότες και 500 τρακτέρ έκλεισαν δρόμους σε όλη τη Γαλλία, με τις διαμαρτυρίες να είναι πιθανό να ενταθούν λόγω των αιτημάτων των αγροτών για καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους και περισσότερη κρατική υποστήριξη.

Ο νέος πρωθυπουργός, Γκάμπριελ Ατάλ, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η γαλλική γεωργία είναι «η δύναμη και το καμάρι μας». Υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα εργαστεί για να επεκτείνει την εξαίρεση στους κανόνες της Ε.Ε. για αγρανάπαυση και το Παρίσι θα δημιουργήσει ένα έκτακτο ταμείο για τους οινοπαραγωγούς μαζί και με περαιτέρω στήριξη για τους αγρότες.

Την ίδια στιγμή οι δάσκαλοι και το σχολικό βοηθητικό προσωπικό θα απεργήσουν σε όλη τη Γαλλία την Πέμπτη, διεκδικώντας για καλύτερες αμοιβές και προσλήψεις. Πάντως κάποιοι από τους αγρότες στα οδοφράγματα των αυτοκινητοδρόμων δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του Παρισιού. Ωστόσο, ο Arnaud Rousseau, ο ηγέτης του μεγαλύτερου συνδικάτου αγροτών, του FNSEA, δήλωσε ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε διακοπή της διανομής τροφίμων.

Η κυβέρνηση και η γαλλική αστυνομία επιδιώκουν να σταματήσουν οποιεσδήποτε διαδηλώσεις από το να φτάσουν στους τεράστιους κόλπους παράδοσης τροφίμων του Rungis, νοτιοανατολικά του Παρισιού. Αλλά το γεγονός ότι εκατοντάδες ακόμη αγρότες και τρακτέρ συνεχίζουν να μπλοκάρουν βασικούς αυτοκινητόδρομους στα περίχωρα του Παρισιού και σε ολόκληρη τη Γαλλία έχει ήδη αντίκτυπο στις παραδόσεις τροφίμων. Εν μέσω μαζικής δημόσιας υποστήριξης προς τους αγρότες, αυξάνεται η ανησυχία ότι εάν ενταθούν οι αποκλεισμοί των δρόμων, θα μπορούσε υπάρξει πρόβλημα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων τις επόμενες ημέρες.

Τα αρτοποιεία σε όλη τη Γαλλία στέλνουν δωρεάν κρουασάν και μπαγκέτες στα οδοφράγματα για να στηρίξουν τους αγρότες, αλλά πολλοί ανησυχούν ότι εάν οι αποκλεισμοί των αυτοκινητοδρόμων συνεχιστούν, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα φορτηγά που παραδίδουν αλεύρι και συστατικά που θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν ψωμί, σάντουιτς, κέικ και είδη ζαχαροπλαστικής.

Ο Dominique Anract, αρτοποιός στο δυτικό Παρίσι και πρόεδρος της γαλλικής συνομοσπονδίας Boulangerie και Pâtisserie καθώς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρτοποιών και της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών ανέφερε: «Υπάρχουν δύο τρόποι που αυτό θα μπορούσε να μας επηρεάσει πραγματικά. Πρώτον, προμήθεια. Στις μεγάλες πόλεις, τα αρτοποιεία δεν έχουν πολύ χώρο για να αποθηκεύσουν υλικά. Τα ευπαθή προϊόντα – γάλα, αυγά, κρέμα γάλακτος – δεν μπορούν να αποθηκευτούν για πολύ. Έτσι χωρίς παραδόσεις ειδών όπως αλεύρι για ψωμί, ή φρούτα και λαχανικά για τάρτες, θα δυσκολευόμασταν. Οι αρτοποιοί χρησιμοποιούν γαλλικό αλεύρι, το οποίο παραδίδεται κάθε εβδομάδα ή κάθε μέρα, και έτσι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Επίσης, κάθε φορά που γίνονται απεργίες ή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολλοί άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι κι έτσι τα σνακ και τα σάντουιτς αρτοποιίας καταγράφεται μεγάλη πτώση στις πωλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.