ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οργή των αγροτών καθώς πλησιάζουν το Παρίσι - Τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους

Γαλλία: Οργή των αγροτών καθώς πλησιάζουν το Παρίσι - Τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους
AP

Τα μπλόκα των αγροτών κατευθύνται προς το Παρίσι  με την κυβέρνηση να κινητοποιεί 15.000 αστυνομικούς και τεθωρακισμένα οχήματα

Εντείνεται η πολιορκία των αγροτών στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, καθώς έχουν δώσει ραντεβού για τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας, με τρακτέρ και φορτηγά για να εισβάλουν στο Παρίσι, σε μία διαρκή μάχη με την κυβέρνηση για το μέλλον της αγροτικής βιομηχανίας, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, που έχει κλονιστεί.

Τα μπλόκα που έχουν αρχίσει οι αγρότες σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, κατευθύνονται προς τη γαλλική πρωτεύουσα και οι διαδηλώσεις σε άλλες περιοχές της Γαλλίας προμηνύουν μία δύσκολη εβδομάδα για τον νέο πρωθυπουργό Ατάλ.

Ο Ατάλ προσπάθησε, αλλά απέτυχε να εκτονώσει το κίνημα των αγροτών, την περασμένη εβδομάδα, με σειρά μέτρων, με τους αγρότες να δηλώνουν ότι δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά τους.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας οι διαμαρτυρίες κλιμακώνονται, καθώς οι αγρότες πολιορκούν με τα τρακτέρ τους το Παρίσι, αποσκοπώντας σε περισσότερες παραχωρήσεις από την κυβέρνηση.

AP

AP

«Στόχος μας δεν είναι να καταστρέψουμε τις ζωές των Γάλλων», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό, πρόεδρος του συνδικάτου FNSEA. «Στόχος μας είναι να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση για να βρει γρήγορα λύσεις για την έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία οι αυξημένες τιμές στα λιπάσματα, την ενέργεια και άλλες εισαγωγές που χρησιμοπούν στην καλλιέργεια αλλά και τη διατροφή των ζώων έχουν ρημάξει τα εισοδήματά τους, καθιστώντας την γεωργία απλησίαστη για ορισμένους.

Παράλληλα οι διαμαρτυρίες έχουν σχέση και με το πως ο μαζικά επιδοτούμενος γεωργικός τομέας στη Γαλλία είναι «πληγωμένος» από τη γραφειοκρατία και τις εισαγωγές τροφίμων από χώρες όπου οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν λιγότερους περιορισμούς και χαμηλότερα κόστη.

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός BFM-Tv έδειξε τρακτέρ να μπλοκάρουν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο προς το Παρίσι, από τα νοτιοδυτικά της χώρας, με ένα από τα πανό να γράφει «Το κράτος θέλει τον θάνατό μας».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιστρατεύει 15.000 αστυνομικούς, κυρίως στο Παρίσι, για να αποτρέψει όποια προσπάθεια των διαδηλωτών να μπουν στην πρωτεύουσα, αλλά και για να προστατεύσουν τα αεροδρόμια και την μεγάλη αγορά τροφίμων Rungis. Στους δρόμους έχουν βγει και τεθωρακισμένα οχήματα, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας.

AP
AP

Διαμαρτυρίες όμως στο Παρίσι οργάνωσαν και οδηγοί ταξί, προσθέτοντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, με τις αρχές να αναφέρουν ότι το πρωί της Δευτέρας η γκρίνια ήταν μεγάλη λόγω των μποτιλιαρισμένων δρόμων.