ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: «Σαν εμπόλεμη ζώνη» Σοκαριστικές μαρτυρίες για τις φονικές πυρκαγιές

Χιλή: «Σαν εμπόλεμη ζώνη»  Σοκαριστικές μαρτυρίες για τις φονικές πυρκαγιές

Οι διασώστες στην κεντρική Χιλή ανασύρουν συνεχώς πτώματα από τα συντρίμμια, στη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χώρας εδώ και χρόνια

Με εμπόλεμη ζώνη μοιάζει η κεντρική Χιλή όπου εδώ και τρεις ημέρες μαίνονται οι φονικές πυρκαγιές με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες με κάθε μέσο που διαθέτουν.

Διασώστες ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για 122 νεκρούς, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί, στην μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χώρας εδώ και χρόνια.

Οι δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν την Παρασκευή και επεκτάθηκαν σε κατοικημένες περιοχές στις παράκτιες πόλεις Βαλπαραΐσο και Βίνια ντελ Μάρ, εξαιτίας ισχυρών ανέμων, με τις φλόγες να «καταπίνουν» σπίτια και αυτοκίνητα μέσα σε λίγα λεπτά.

«Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, σαν να εξερράγη βόμβα», είπε η Ζακλιν Ατένας, 63 ετών, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της την Παρασκευή και επέστρεψε την Δευτέρα με ένα μικρό ροζ σακίδιο, το μοναδικό πράγμα που κατάφερε να σώσει φεύγοντας.

«Κάηκε λες και κάποιος έριχνε βενζίνη στα σπίτια. Δεν καταλαβαίνω τι συνέβη. Φυσούσε πολύ, πολύς αέρας και μεγάλες μπάλες φωτιάς που πετούσαν πάνω από τα σπίτια».

«Κινούμενη κόλαση»

Ένας άλλος κάτοικος περιγράφει στον Guardian ότι μόλις που πρόλαβε να φύγει με τη γυναίκα και τα εγγόνια τους. Όταν είδε τις φλόγες να πλησιάζουν το σπίτι του, είχε ήδη γίνει διακοπή ρεύματος και δεν μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα του γκαράζ για να φύγουν με το αυτοκίνητό τους.

Κατάφεραν να πηδήξουν μέσα στο αυτοκίνητο ενός φίλου και να φύγουν, όμως η αδελφή του και ο τυφλός πατέρας του πέθαναν. Οι σοροί τους εντοπίστηκαν ένα τετράγωνο μακριά από το σπίτι τους. «Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο».

Άλλοι κάτοικοι της περιοχής Βίγια Ιντεπεντένσια, μία εργατική γειτονιά στη Βίνια ντελ Μαρ έκαναν λόγο για ισχυρούς ανέμους και μία κινούμενη κόλαση.

Η 59χρονη Ίνγκριντ Κρέσπο είπε οτι πρωτοείδε τη φωτιά να πλησιάζει από μακριά και στη συνέχεια την έβλεπε να πηδάει από λόφο σε λόφο.

«Οι σπίθες αναπηδούσαν και ο αέρας φυσούσε σαν να ήταν τυφώνας», πρόσθεσε. Άρχισε να ρίχνει νερό στη στέγη του σπιτιού της όταν είδε τις σπίθες να μπαίνουν μέσα στο σπίτι, όμως ήταν ήδη αργά για να το σώσει.

Κατάφερε να γλιτώσει φορώντας μόνο τα ρούχα της και σαγιονάρες, ενώ πολλοί γείτονές της δεν είχαν την ίδια τύχη, αφού σκοτώθηκαν, όπως και τα κατοικίδιά της, τα οποία δεν κατάφερε να σώσει.

«Όταν ήρθε ο γιος μου την Κυριακή, υπήρχαν πτώματα», είπε η Κρέσπο, «τόσοι πολλοί νεκροί».

Στη μάχη με τις φλόγες και ο στρατός

Η Χιλή βρίσκεται σε διήμερο εθνικό πένθος από τη Δευτέρα, με εκατοντάδες ανθρώπους να αγνοούνται και περίπου 14.000 σπίτια να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι εικόνες που κατέγραψε drone από τη Βίνια ντελ Μάρα είναι αποκαρδιωτικές, με ολόκληρες γειτονιές καμμένες και τους κατοίκους να καθαρίζουν τις στάχτες και τα αποκαΐδια, ψάχνοντας(;) για ένα ίχνος ζωής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Μονσαϊβ έκανε λόγο για 165 ενεργές εστίες, από 154 που έκαιγαν το Σάββατο, ενώ έχει διαταχθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στις πληγείσες περιοχές. Στη μάχη με τις φλόγες έχει μπει πλέον και ο στρατός που συνδράμει μαζί με τους πυροσβέστες για να σταματήσει την περαιτέρω εξάπλωση των μετώπων.

Η Χιλή, η Αργεντινή και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό κύμα καύσωνα, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα γίνει πιο συχνό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο νότιο ημισφαίριο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χιλή έχουν επιδεινωθεί και από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που θερμαίνει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Τζέσικα Μπάριος, που έχασε το σπίτι της στη Βίνια ντελ Μαρ είπε στο πρακτορείο Reuters το Σαββατοκύριακο ότι η φωτιά έφτασε «από τη μία στιγμή στην άλλη».

«Η φωτιά έφτασε στο βοτανικό παρκό και μέσα σε δέκα λεπτά είχε ήδη φτάσει σε μας», είπε. «Υπήρχε καπνός, ο ουρανός έγινε μαύρος, όλα ήταν σκοτεινά. Ο αέρας ήταν σαν τυφώνας. Ήταν σαν να είσαι στην κόλαση».