ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Εικόνες καταστροφής από το Βαλπαραΐσο - 112 νεκροί, πάνω από 300 αγνοούμενοι

Χιλή: Εικόνες καταστροφής από το Βαλπαραΐσο - 112 νεκροί, πάνω από 300 αγνοούμενοι
Getty Images

Διήμερο εθνικό πένθος στη Χιλή για τα θύματα των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται - Η υπουργός Εσωτερικών προειδοποιεί για περισσότερα θύματα

Σε τουλάχιστον 112 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στην κεντρική Χιλή, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Το υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι το γραφείο του ιατροδικαστή παρέλαβε 112 νεκρά θύματα, 32 εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί. Το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ορισμένοι από τους νεκρούς εθεάθησαν στον δρόμο, καλυμμένοι με σεντόνια.

Getty Images

«Μιλάω με κατοίκους εδώ, την τελευταία ώρα περίπου και συνεχίζουν να βρίσκουν πτώματα. Και πρόκειται για πτώματα που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον επίσημο αριθμό θανάτων», είπε ο δημοσιογράφος Τζον Μπάρτλετ στην DW, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Βαλπαραΐσο.

Συνεχίζουν να μαίνονται οι πυρκαγιές

Η δασική αρχή της Χιλής κατέγραψε 159 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα την Κυριακή, που καλύπτουν συνολική έκταση σχεδόν 28.000 εκταρίων.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χιλιάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 3.000 μόνο στο Βαλπαραΐσο, πόλη στην οποία κατοικούν περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι.

Getty Images

Η παραθαλάσσια περιοχή δυτικά της πρωτεύουσας, Σαντιάγο έχει υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές από τις φονικές πυρκαγιές, με τις αρχές να έχουν θεσπίσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, τοπική ώρα.

Getty Images

Από την Παρασκευή έχει κλείσει ο δρόμος που συνδέει το Βαλπαραΐσο με το Σαντιάγο, καθώς ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού μείωσε κατά πολύ την ορατότητα.

Οι δασικές πυρκαγιές τώρα σύμφωνα με πληροφορίες περιβάλλουν τις εξωτερικές άκρες των πόλεων Βίνα ντελ Μαρ και Βαλπαραΐσο, πόλεις ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Getty Images

Διήμερο εθνικό πένθος στη Χιλή

Ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος, το οποίο ξεκινά σήμερα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, προς τιμήν των θυμάτων, ενώ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να απελευθερώσει κονδύλια βοήθειας.

Getty Images

Η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τόχα προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει, καθώς περισσότεροι από 300 πολίτες αγνοούνται. Η Τόχα πρόσθεσε ότι υπάρχουν στοιχεία πως η φωτιά κοντά στο Βαλπαραΐσο ξεκίνησε σκόπιμα.

Στο νότιο ημισφαίριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεσπούν συχνά. Μόνο τον περασμένο χρόνο, περισσότερα από 425.000 εκτάρια γης καταστράφηκαν στην κεντρική και νότια Χιλή, όπου τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Getty Images