ΚΟΣΜΟΣ

Σχοινάς: «Αποτελεί σαφή δέσμευση της Ευρώπης να καταστεί επιτέλους παραγωγός ασφάλειας»

Σχοινάς: «Αποτελεί σαφή δέσμευση της Ευρώπης να καταστεί επιτέλους παραγωγός ασφάλειας»
EUROKINISSI.

«Ο κόσμος δεν αλλάζει πατώντας ένα κουμπί», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο αποτελεί ένα μεγάλο ραντεβού της Δύσης και παράλληλα, μία ευκαιρία για τους εκπροσώπους του ελεύθερου κόσμου, κυρίως του διατλαντικού δεσμού, να επιβεβαιώσουν την αξία της συμμαχίας σε ένα κόσμο ολοένα και πιο σκοτεινό, πιο ανασφαλή», σημείωσε αρχικά ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Ιδιαίτερα εφέτος, με δύο πολέμους στη γειτονιά μας, η ανάγκη να μπορέσει η Ευρώπη και η Αμερική μαζί να συντονίσουν τα επόμενα βήματα αυτήν τη χρονιά, που συν τοις άλλοις είναι και εκλογική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Η Ευρώπη προσέρχεται με σαφέστατη δέσμευση να καταστεί επιτέλους παραγωγός ασφάλειας και όχι απλώς καταναλωτής, όπως ήταν μέχρι τώρα.

Η ασφάλεια είναι κάτι που αναμφίβολα κοστίζει. Μέχρι τώρα, η Ευρώπη στηριζόταν κυρίως στον εταίρο της από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όμως, οι επενδύσεις στην ασφάλεια δεν είναι ένα δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ;

Ξέρετε ότι αυτό γίνεται στη πράξη περισσότερο απ’ ό,τι συζητείται κι όμως. Για παράδειγμα, η Ευρώπη συνολικά ως Ευρώπη, τα κράτη – μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί, κάθε χρόνο ξοδεύουμε 380 δισ. ευρώ για την ασφάλεια και την άμυνά μας. Αυτό το ποσό, συνολικά, είναι κατά 60% περισσότερο από όσο ήταν το 2014 και είναι πολύ παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ, για το οποίο γίνεται τόση κουβέντα», προσέθεσε.

«Δεν αλλάζει ο κόσμος πατώντας ένα κουμπί»

Σκιαγραφώντας την Ευρώπη της ασφάλειας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οραματίζεται μία Ευρώπη που θα στηρίζεται πάνω σε έναν συνεχώς αυξανόμενο προϋπολογισμό για αμυντικές δαπάνες, σε έναν πολύ μεγαλύτερο συντονισμό των αγορών σε οπλικά συστήματα στην Ευρώπη, σε κοινοτικά προγράμματα έρευνας στην αμυντική βιομηχανία, που θα φέρνουν κοινά οπλικά συστήματα.

«Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία θα καταλήξει κάποια στιγμή –είμαι σίγουρος για αυτό– και σε ένα είδος εμβρυακού ευρωπαϊκού στρατού με μία δύναμη ταχείας ανάπτυξης που θα προηγηθεί. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτά τα ρεύματα είναι σε κίνηση».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν έχει αυταπάτες ότι αυτό μπορεί να γίνει σύντομα. «Οι μεγάλες πρόοδοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έγιναν με τρόπο αποκαλυπτικό. Δεν υπάρχει ένα κουμπί ολοκλήρωσης που πατάς κι αμέσως ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη προχωρά μέσα από μία ιστορική διαδικασία βελτίωσης, κρίσεις, εργαλεία που αναπτύσσει ώστε να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η ιστορική εξέλιξη είναι χωρίς επιστροφή», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Σχοινάς.

Σχετικές ειδήσεις