ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Στο νοσοκομείο ο γηραιότερος βασιλιάς της Ευρώπης - Με μόλυνση ο Χάραλντ της Νορβηγίας

O βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας (αριστερά) με τη σύζυγο και τον γιο του
O βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας (αριστερά) με τη σύζυγο και τον γιο του
ΑΡ

Ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ Ε΄, 87 ετών, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Μαλαισίας με μόλυνση

Ο 87χρονος βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ Ε΄ο γηραιότερος μονάρχης της Ευρώπης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια και δεν είναι σαφές πότε θα επιστρέψει στην πατρίδα του

Η υγεία του βασιλιά Χάραλντ «βελτιώνεται» μετά από μια λοίμωξη που τον ανάγκασε να νοσηλευτεί ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Μαλαισία, ανακοίνωσε το γραφείο του. Θα παραμείνει στο νοσοκομείο στο νησί Λανγκάουι και δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα επιστρέψει στην πατρίδα του, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Βασιλικός Οίκος της Νορβηγίας την Τετάρτη.

Ο «προσωπικός γιατρός του βασιλιά βρίσκεται στο Λανγκάουι και επιβεβαιώνει ότι ο βασιλιάς βελτιώνεται από τη μόλυνση του. «Η μεγαλειότητά του δέχεται φροντίδες στο νοσοκομείο και λαμβάνει θεραπεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η μεγαλειότητά του θα παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγες μέρες ακόμα. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με την επιστροφή του στο σπίτι», πρόσθεσε.

Ο γηραιότερος βασιλιάς μονάρχης της Ευρώπης, ο οποίος έκλεισε τα 87 τον Φεβρουάριο, χρειάζεται πατερίτσες για να κυκλοφορεί και έχει νοσήσει από πολλές ασθένειες τα τελευταία χρόνια. Υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς και έχει διάφορα αναπνευστικά προβλήματα.

Ήταν επανειλημμένα άρρωστος τους τελευταίους μήνες. Τον Ιανουάριο, το παλάτι είπε ότι βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού, λίγες μόλις ημέρες αφότου απέρριψε τις εικασίες ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί από το θρόνο, μετά το παράδειγμα της δεύτερης ξαδέρφης του, της βασίλισσας Mαργκρέτε στη Δανία.

«Εμμένω σε αυτό που έλεγα πάντα, ότι ορκίστηκα στο Στόρτινγκ [κοινοβούλιο] και είναι ισόβια», είπε ο Χάραλντ, σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης. Εισήχθη επίσης στο νοσοκομείο με λοίμωξη τον Δεκέμβριο και υποβλήθηκε σε θεραπεία με ενδοφλέβια αντιβίωση, ενώ τον Αύγουστο νοσηλεύτηκε με πυρετό.

Εν απουσία του, ο διάδοχος πρίγκιπας Χάακον, 50 ετών, αναλαμβάνει καθήκοντα αντιβασιλέα. Ο πρίγκιπας είπε στους δημοσιογράφους στη Νορβηγία ότι ο πατέρας του είναι «σε καλή διάθεση» και ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τους γονείς του την Τετάρτη. Το παλάτι στο Όσλο είπε στο πρακτορείο ειδήσεων NTB ότι δεν σχεδιάζεται να αλλάξει το προγραμματισμένο ταξίδι του Χάακον και της πριγκίπισσας Μέτε-Μαρίτ την Τετάρτη και την Πέμπτη στη νότια Νορβηγία.

Δύο ημέρες πριν από τα γενέθλιά του την περασμένη εβδομάδα, η NTB ανέφερε ότι ο βασιλιάς θα πραγματοποιούσε ένα ιδιωτικό ταξίδι στο εξωτερικό μαζί με τη σύζυγό του, βασίλισσα Σόνια, χωρίς να προσδιορίσει τον προορισμό ή τις ημερομηνίες. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του βασιλικού οίκου, το πρώτο επίσημο έργο του Χάραλντ μετά τις διακοπές έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαρτίου, όταν ο ίδιος και ο γιος του θα προεδρεύσουν του κρατικού συμβουλίου - μια μηνιαία συνάντηση με την κυβέρνηση - στο βασιλικό παλάτι στο Όσλο.