ΚΟΣΜΟΣ

Νέα μελέτη: Πόσο περπάτημα την εβδομάδα προσθέτει τρία χρόνια ζωής

Νέα μελέτη: Πόσο περπάτημα την εβδομάδα προσθέτει τρία χρόνια ζωής
Φωτ.: Unsplash

Πολύ μεγάλα τα οφέλη από το τακτικό περπάτημα

Όποιος περπατάει κάνοντας 5.000 βήματα τρεις φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να προσθέσει τρία χρόνια στη ζωή του, σύμφωνα με μελέτη του London School of Economics (LSE).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τακτικό περπάτημα για περισσότερα από δύο χρόνια προσθέτει 2,5 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής των σωματικά αδρανών ανδρών και τρία χρόνια για τις γυναίκες, γράφει η Telegraph.

Περίπου το ένα τρίτο των Βρετανών θεωρείται σωματικά αδρανές επειδή συμπληρώνει λιγότερο από 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα ή περίπου 22 λεπτά γρήγορου περπατήματος την ημέρα.

Αν μόνο οι μισοί από αυτούς τους αδρανείς περπατούσαν τα 15.000 βήματα την εβδομάδα, θα μειωνόταν ο όγκος των ασθενειών και των θανάτων στην κοινωνία. Οι εμπειρογνώμονες του LSE και της εταιρείας ασφάλισης υγείας Vitality διαπίστωσαν ότι τα οφέλη ήταν πιο έντονα όσο μεγαλύτερης ηλικίας ήταν οι άνθρωποι.

Για παράδειγμα, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου τους κατά 52% αν διατηρούσαν τη συνήθεια να περπατούν 7.500 βήματα τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 38% για τα άτομα ηλικίας 45 έως 65 ετών και ήταν 27% για το σύνολο του πληθυσμού.