ΚΟΣΜΟΣ

Φόβος και... τρόμος στα πάρκα των ΗΠΑ - Σκίουροι κλέβουν φαγητό και μεταδίδουν ασθένειες

Φόβος και... τρόμος στα πάρκα των ΗΠΑ - Σκίουροι κλέβουν φαγητό και μεταδίδουν ασθένειες
Unsplash

Μάστιγα οι σκίουροι σε πολλά πάρκα των ΗΠΑ - Φαίνονται χαριτωμένοι και ακίνδυνοι αλλά δεν είναι

Οι φύλακες σε μεγάλα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ παλεύουν μ' έναν αλλιώτικο εχθρό που «τρομοκρατεί» τους επισκέπτες. Αν και οι πρώτες σκέψεις θα αφορούσαν τις αρκούδες, τα λιοντάρια ή τους αλιγάτορες, η αλήθεια είναι πως η εν λόγω απειλή των επισκεπτών αφορά τους φαινομενικά «χαριτωμένους» σκίουρους.

Σύμφωνα με αρκετούς δασοφύλακες των πάρκων στις ΗΠΑ, τα μικρά παράσιτα μεταφέρουν πανούκλα, κρέμονται από τα δέντρα και επιτίθενται στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν σε κλοπές τροφής από τις συσκευασίες φαγητού των ανυποψίαστων παιδιών.

Ο Jonathan Shafer, δασοφύλακας στο πάρκο Zion Park στη Γιούτα, δήλωσε στην Daily Star ότι αν και φαίνονται «χαριτωμένοι και ακίνδυνοι, οι σκίουροι είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα στο πάρκο». Πρόσθεσε πως «συχνά είναι ξενιστές ψύλλων που μπορούν να μεταδώσουν την πανούκλα». Ο Shafer περιέγραψε πώς «οι επισκέπτες πρέπει να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από όλα τα άγρια ζώα», ανεξάρτητα από το «πόσο χαριτωμένα φαίνονται».

Και δεν ήταν μόνο οι επισκέπτες του γραφικού καταφυγίου της Γιούτα που έπεφταν θύματα των σκίουρων. Ένας πρώην δασοφύλακας από τη Νεμπράσκα, διατηρώντας την ανωνυμία του, δήλωσε ότι τα τρωκτικά «έσκαβαν στις τσάντες των ανθρώπων για φαγητό».

Στο πάρκο Arches στο Κολοράντο, όπου οι έντονες καλοκαιρινές θερμοκρασίες φτάνουν κατά μέσο όρο τους 30 βαθμούς την ημέρα, οι «ανθεκτικοί» σκίουροι εξακολουθούν να περιφέρονται σε αναζήτηση επισκεπτών για να τους κλέψουν, όταν πολλά άλλα είδη κρύβονται.

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πάρκου Karen Garthwait δήλωσε στην Daily Star ότι «μεγάλο μέρος της άγριας πανίδας της ερήμου είναι νυκτόβιο, ως στρατηγική επιβίωσης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας σκίουρος γίνεται πρωτοσέλιδο για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του. Το 2019, ένας άνδρας εξέθρεψε έναν τέτοιο «σκίουρο», ταΐζοντάς τον με μεθαμφεταμίνη και διατηρώντας τον ως επιθετικό. Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι του Mikey Paulk και βρήκαν μεθαμφεταμίνη, πυρομαχικά και αλεξίσφαιρα τον Ιούνιο του 2019.

Οι αρχές βρήκαν έναν σκίουρο σε κλουβί και δήλωσαν ότι τους είπαν πως το τρωκτικό είχε ταϊστεί με μεθαμφεταμίνη για να επηρεαστεί η συμπεριφορά του. Το γραφείο της κομητείας Limestone επιβεβαίωσε ότι απελευθέρωσαν τον σκίουρο πίσω στη φύση μέσα σε μια δασώδη περιοχή.

«Πριν από το ένταλμα έρευνας, οι ερευνητές ενημερώθηκαν ότι ο Mickey Paulk διατηρούσε έναν σκίουρο μέσα στο διαμέρισμά του και ότι ο Paulk τον τάιζε με μεθαμφεταμίνη για να τον κρατήσει επιθετικό. Δεν υπήρχε ασφαλής τρόπος να ελεγχθεί ο σκίουρος για μεθαμφεταμίνη». Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Paulk παραπέμφθηκε τον Ιούνιο του 2021 με την κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο με χημικές ουσίες και με την κατηγορία της διακίνησης τον περασμένο Ιανουάριο. Έχει αρνηθεί ότι τάισε τον σκίουρο με μεθαμφεταμίνη.

*Με πληροφορίες από Daily Star

Σχετικές ειδήσεις