ΚΟΣΜΟΣ

Πώς συμπεριφέρεται το ζωικό βασίλειο κατά την διάρκεια ολικής έκλειψης Ηλίου - Εντυπωσιακές εικόνες

Πώς συμπεριφέρεται το ζωικό βασίλειο κατά την διάρκεια ολικής έκλειψης Ηλίου - Εντυπωσιακές εικόνες
AP

Πώς συμπεριφέρθηκαν τα ζώα κατά την διάρκεια της ολικής έκλειψης Ηλίου

Η ολική έκλειψη του Ήλιου που αναμένεται να συμβεί τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, αποτελεί ένα γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Αυτή τη φορά, η προσοχή τους θα επικεντρωθεί στη συμπεριφορά των ζώων κατά τη διάρκεια της «εξαφάνισης» του Ηλίου. Οι προηγούμενες εκλείψεις έχουν αποκαλύψει ασυνήθιστες συμπεριφορές στον ζωικό βασίλειο, και αυτή η επιστημονική έρευνα αποσκοπεί να βρει απαντήσεις.

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει περίεργη σιωπή από τα ζώα κατά τη διάρκεια προηγούμενων ολικών εκλείψεων, καθώς τα πουλιά, τα έντομα και άλλα ζώα διακόπτουν ξαφνικά τις κανονικές τους δραστηριότητες. Σε παραδείγματα από προηγούμενες εκλείψεις, φλαμίνγκο συγκεντρώνονταν γύρω από τα μωρά τους για να τα προστατεύσουν, καμηλοπαρδάλεις άρχιζαν να καλπάζουν γύρω από τον περίβολό τους, και αρχαίες χελώνες Γαλαπάγκος ξεκίνησαν να ζευγαρώνουν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της ολικής έκλειψης του 2017 έδειξαν ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των ζώων παρουσίασαν αλλαγμένη συμπεριφορά. Όπως παρατηρήθηκε, φλαμίνγκο συγκεντρώθηκαν γύρω από την περίμετρο και προστάτευαν τα νεαρότερα μέλη και τα μωρά τους. Κάποιες καμηλοπαρδάλεις άρχισαν να τρέχουν γύρω από τον περίβολό τους και ηρέμησαν μόνο όταν επανήλθε ο ήλιος. Αρκούδες, από την άλλη, δεν επηρεάστηκαν καθόλου από την έκλειψη, ενώ χελώνες Γαλαπάγκος άρχισαν να αναπαράγονται κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της έκλειψης.

Για την επόμενη ολική έκλειψη του 2024, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να διεξαγάγουν μελέτες σε πολλούς ζωολογικούς κήπους, προκειμένου να παρατηρήσουν μεγαλύτερο αριθμό ζώων. Παράλληλα, καλούν και τους πολίτες να βοηθήσουν στις παρατηρήσεις. Οι κτηνίατροι επισημαίνουν πως η μεγαλύτερη επίδραση στη συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων δεν θα είναι το ξαφνικό σκοτάδι, αλλά η συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ζώα αντιδρούν περισσότερο στον ενθουσιασμό και το άγχος των ανθρώπων παρά στην πραγματική έκλειψη.

Οι εκλείψεις είναι γεγονότα που σπάνια συμβαίνουν, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να τις προγραμματίσουν. Για τα ζώα, όμως, είναι κάτι απροσδόκητο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα γνωστικά όρια και τις φυσιολογικές αντιδράσεις τους σε αυτό το ασυνήθιστο, αλλά μαγευτικό φαινόμενο.