ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Εμίλ: Oι ανατριχιαστικές ομοιότητες με τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Λουκά Τρονς το 2015

Η εξαφάνιση του Εμίλ θυμίζει την υπόθεση του Λουκά Τρονσέ
Η εξαφάνιση του Εμίλ θυμίζει την υπόθεση του Λουκά Τρονσέ

Η εξαφάνιση του 2χρονου Εμίλ που έχει παγώσει τη Γαλλία θυμίζει έντονα την υπόθεση του 16χρονου Λουκά Τρονς που είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς το 2015, αναφέρεται ο γαλλικός Τύπος

Η εξαφάνιση του μικρού Εμίλ Σολέιγ τον περασμένο Ιούλιο από το χωριό των Άλπεων όπου έκανε διακοπές με τους παππούδες του έχει προκαλέσει σοκ στη Γαλλία. Μετά από σχεδόν εννέα μήνες άκαρπων ερευνών, μέρος του κρανίου και δόντια του νηπίου εντοπίστηκαν το Σάββατο, 30 Μαρτίου, σε απόσταση σχεδόν 100 μέτρων από το σπίτι όπου έμενε.

Το μυστήριο γύρω από την υπόθεση δεν έχει λυθεί και το χωριό Βερνέ όπου είχε εξαφανιστεί ο μικρός Εμίλ στις 8 Ιουλίου του 2023 αποκλείστηκε εκ νέου από τις Αρχές καθώς οι έρευνες για τα αίτια θανάτου του αγοριού βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Έχουν γίνει υποθέσεις πως τα οστά μεταφέρθηκαν στο σημείο που βρέθηκαν. Ανάμεσα στους ειδικούς υπάρχουν ανθρωπολόγοι, ειδικοί αναλυτές που θα εξετάσουν το έδαφος για να μάθουμε αν τα οστά μεταφέρθηκαν από άνθρωπο, από ζώο ή από τις μετεωρολογικές συνθήκες, που ενδέχεται να τροποποίησαν το έδαφος και θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα οστά μέχρι εδώ», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της χωροφυλακής.

Οι ομοιότητες με την υπόθεση του εφήβου Λουκά

Δεν είναι η πρώτη φορά που το σώμα ενός θύματος βρέθηκε αργά κοντά στην τελευταία του τοποθεσία. Κάποιες εξαφανίσεις χρειάστηκαν χρόνια για να λυθούν, όπως εκείνη του 15χρονου εφήβου Λουκά Τρονς που εξαφανίστηκε στην πόλη Γκαρ τον Μάρτιο του 2015, χωρίς να αφήσει το παραμικρό ίχνος.

Ο μαθητής δεν μπήκε στο λεωφορείο για να πάει στο τοπικό κολυμβητήριο, όπως είχε προγραμματίσει. Ο μικρότερος αδελφός του Βαλεντίν μάταια τον περίμενε στη στάση, καθώς είχε φύγει λίγο νωρίτερα από το σπίτι. Κάλεσε τον Λουκά στο κινητό του, αλλά ήταν κλειστό. Το αγόρι είχε φύγει από το σπίτι χωρίς το μαγιό του αλλά είχε πάρει ένα σακίδιο πλάτης με λίγα προσωπικά αντικείμενα. Το ίδιο βράδυ οι γονείς του ιδοποίησαν την αστυνομία για την εξαφάνιση του παιδιού τους.

Την εποχή εκείνη κινητοποιήθηκαν σημαντικοί πόροι για να βρεθεί ο έφηβος: στρατιώτες συμμετείχαν σε έρευνες έως και 4 χλμ γύρω από το σπίτι της οικογένειας, ερευνήθηκε το κοντινό υδάτινο ρεύμα, αναπτύχθηκε ένα ελικόπτερο θερμικής όρασης κ.λπ. Μάταια όμως.

Οι έρευνες δεν απέδωσαν καρπούς και το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας αποκλείστηκε με βάση την προσωπικότητα του νεαρού μαθητή. Έξι χρόνια αργότερα, στις 24 Ιουνίου του 2021 οστά του Λουκά Τρονς και κομμάτια από τα ρούχα του βρέθηκαν πολύ κοντά στην κατοικία της οικογένειας, στην κοινότητα Bagnols sur Ceze, στο νομό Γκαρ της νότιας Γαλλίας.

Η κατάσταση του πτώματος του εφήβου δυσκόλεψε τον καθορισμό των ακριβών αιτιών του θανάτου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τυχαία πτώση είναι συμβατή με τα ευρήματα που έγιναν. Αν και μόνο μια πληγή από σφαίρα μπορεί ακόμα να είναι ορατή σε έναν σκελετό που πέρασε τόσο καιρό έξω, θυμάται η Le Parisien.

Θα μπορούσε να συνέβη κάτι παρόμοιο στον Εμίλ;

Θα μπορούσε να συνέβη κάτι παρόμοιο στον μικρό Εμίλ; Αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η έρευνα. «Είτε το παιδί πέθανε στον τόπο που βρέθηκε άρα θα είχαμε την υπόθεση ενός ατυχήματος ή μίας φυγής από την πλευρά του. Ή δεν συνέβη αυτό και αυτό σημαίνει ότι κάποιος μετέφερε τα οστά» συνόψισε ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ζακ Νταλεστ. σε συνέντευξή του στην La Provence.

Όπως τόνισε η εισαγγελία του Aix-en-Provence στις 31 Μαρτίου, πρέπει να διεξαχθεί πρόσθετη έρευνα από την εθνική χωροφυλακή στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα οστά, παράλληλα με ιατροδικαστικές αναλύσεις των ιχνών DNA του «παιδιού».

«Η ζώνη των ερευνών γύρω από την κοινότητα είναι δύσκολα προσβάσιμη, ιδιαίτερα απόκρημνη, όπως είναι και τα περίχωρα στο Άνω Βερνέ», ανέφερε ο γαλλικός ιστότοπος BFMTV, που βρίσκει ομοιότητες ανάμεσα στις δύο υποθέσεις, του μικρού Εμίλ και του Λουκά Τρονς. «Θέλω να διευκρινίσω πως η περιοχή εντός της οποίας βρέθηκαν αυτά τα στοιχεία (οστά και κομμάτια ρούχων) είναι ιδιαίτερα απόκρημνη», είχε δηλώσει εκείνη την εποχή σε συνέντευξη Τύπου ο εισαγγελέας της Νιμ Ερίκ Μορέλ.