Ένας πίνακας που έχει αναστατώσει...την Αμερική

Ένας πίνακας που έχει αναστατώσει...την Αμερική

Ο πίνακας του νεοϋορκέζου καλλιτέχνη Μάικλ Ντ’ Αντουόνο (Michael D’Antuono) με τίτλο «Η Αλήθεια» παρουσιάζει τον Ομπάμα με ακάνθινο στεφάνι και σε στάση που παραπέμπει στη σταύρωση του Ιησού.

Εκτίθεται στην πινακοθήκη του δημόσιου κολεγίου της Βοστόνης Μπάνκερ Χιλ και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ κυρίως από κύκλους της οργισμένης ‘χριστιανικής δεξιάς’ που τον χαρακτηρίζουν βλάσφημο.

Ο πίνακας ήταν να κάνει εκτεθεί για πρώτη φορά ως μέρος μιας εικαστικής εγκατάστασης του Ντ’ Αντουόνο στην πλατεία Γιούνιον της Νέας Υόρκης με θέμα τη συμπλήρωση 100 ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, όπως διαβάζουμε στον «Κόκκινο Ουρανό». Οι αντιδράσεις ήταν και τότε πολύ έντονες από "φανατικούς"  χριστιανούς και αυτός ήταν και ο λόγος που σύμφωνα με τον Ντ’ Αντουόνο, ο ίδιος αναγκάστηκε να την ακυρώσει .

Τώρα ο καλλιτέχνης λέει ότι μετανιώνει για αυτή του την απόφαση. «Από τότε είχα μετανιώσει που ακύρωσα την έκθεση μου στη Νέα Υόρκη γιατί πιστεύω ότι τα δικαιώματα που μου δίνει πρώτο άρθρο του Συντάγματος θα πρέπει να υπερισχύουν τα πληγωμένα αισθήματα κάποιου», είπε.  Εννοούσα μεταφορικά τη σταύρωση του προέδρου. Πρόθεση μου δεν ήταν να τον συγκρίνω με τον Ιησού». Ο Ντ’ Αντουόνο κατηγόρησε τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης για τον ντόρο που προκλήθηκε καθώς «προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα πως οι προοδευτικοί πιστεύουν ότι ο πρόεδρος είναι κυριολεκτικά ο σωτήρας μας».