ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Θρίλερ με την ημερομηνία εκλογών

Αυστραλία: Θρίλερ με την ημερομηνία εκλογών

Ο Κέβιν Ραντ ορκίστηκε πρωθυπουργός της Αυστραλίας και στην πρώτη του επίσημη ομιλία δημιούργησε ερωτηματικά γύρω από την ημερομηνία των επερχόμενων εκλογών

Δραματική αλλαγή σκηνικού στην Αυστραλία όπου μέσα σε λίγες ώρες η Τζούλια Γκίλαρντ έχασε και την ηγεσία του κόμματος των Εργατικών και την πρωθυπουργία με τον εσωκομματικό της αντίπαλο Κέβιν Ραντ να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, μέχρι τις επερχόμενες εκλογές.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας, Κέβιν Ραντ, ορκίστηκε ως επικεφαλής της κυβέρνησης, με τον Κρις Μπόουεν να αναλαμβάνει επίσης τη θέση του υπουργού Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Γενικού Διοικητή.

Ο Ραντ δεν επιβεβαίωσε ωστόσο το αν θα διατηρηθεί ως ημερομηνία των επόμενων εκλογών η 14η Σεπτεμβρίου, την οποία είχε ορίσει η κυβέρνηση της Γκίλαρντ. Σημειώνεται ότι το προβάδισμα το είχε η αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Στην πρώτη ομιλία του ο νέος πρωθυπουργός επαίνεσε το έργο της Γκίλαρντ και είπε ότι η ημερομηνία των εκλογών θα συζητηθεί με τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Σημείωσε ότι θα ληφθεί υπόψη η συνεδρίαση των G20 στη Ρωσία (6-7 Σεπτεμβρίου) αλλά και η εβραϊκή γιορτή του Γιομ Κιπούρ. α δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι ο Ραντ αν το αποφασίσει, θα μπορεί να ορίσει ως νέα ημερομηνία εκλογών την 3η Αυγούστου το νωρίτερο, ή να καθυστερήσει τη διεξαγωγή της διαδικασίας μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Η αντιπολίτευση ζητά να ανακοινωθεί η ημερομηνία το συντομότερο δυνατό.

Ο Τόνι Άμποτ, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών άμεσα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, ζητώντας να επισημοποιηθεί γρήγορα η νέα ημερομηνία, αν και εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μεγάλη απόκλιση από την αρχική.

Ο Ραντ εκτόπισε την Τζούλια Γκίλαρντ από την ηγεσία του κόμματος των Εργατικών στη μονομαχία «πολιτικού θανάτου» την Τετάρτη, με την εσωκομματική κάλπη να τον επαναφέρει στην αρχηγία του κυβερνώντος κόμματος ενώπιον των φθίνοντων ποσοστών του πριν τις κάλπες του Σεπτεμβρίου. Επικράτησε με καθαρή πλειοψηφία 57 ψήφων σε βάρος 45.