ΚΟΣΜΟΣ

Συρία:Αντιφρονών που είχε περάσει 20 χρόνια στη φυλακή συνελήφθη

Συρία:Αντιφρονών που είχε περάσει 20 χρόνια στη φυλακή συνελήφθη

Ο Άκραμ αλ Μπούνι, ένας γνωστός αριστερός συγγραφέας και πολιτικός κρατούμενος επί σειρά ετών, απήχθη από πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας καθώς έφευγε από μια γαμήλια γιορτή σε ένα ξενοδοχείο της Δαμασκού χθες, δήλωσαν ακτιβιστές.


Οι ακτιβιστές δήλωσαν πως ο Μπούνι, ο οποίος ήταν πολιτικός κρατούμενος για δυο δεκαετίες, απήχθη από πράκτορες μιας υπηρεσίας ασφαλείας την οποία διευθύνει ο Χάφεζ Μαχλούφ, εξάδελφος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο αδελφός του Ανουάρ αλ Μπούνι, δικηγόρος ειδικευμένος σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχε υπάρξει και ο ίδιος πολιτικός κρατούμενος για πέντε χρόνια, είπε πως ο Άκραμ πιθανόν εκνεύρισε πολλά από τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού υποστηρίζοντας δημόσια την ανάγκη να εξευρεθεί δημοκρατική εναλλακτική λύση στην διακυβέρνηση από την οικογένεια του Άσαντ, η οποία διαρκεί τέσσερις δεκαετίες.

«Αυτό το καθεστώς δεν ικανοποιήθηκε που έκλεψε 20 χρόνια από τη ζωή του Άκραμ και τις συνέπειες που είχε αυτό στην υγεία του», δήλωσε ο Ανουάρ αλ Μπούνι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από τη Δαμασκό. «Προσπαθούμε να του στείλουμε φάρμακα. Έχει μια καρδιακή πάθηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αδελφός του, ο οποίος είναι σχεδόν 60 ετών, επέλεξε να παραμείνει στη Δαμασκό παρά τους συστηματικούς διωγμούς των αντιφρονούντων μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ τον Μάρτιο του 2011.

Το όνομα του Άκραμ αλ Μπούνι συμπεριλαμβανόταν σε αυτά των χιλιάδων αντιφρονούντων, των μελών της αντιπολίτευσης και των ανταρτών που εμφανίζονταν σε έναν «κατάλογο τρομοκρατών» του υπουργείου Δικαιοσύνης ο οποίος διέρρευσε σε έναν ιστότοπο της αντιπολίτευσης πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης.

Τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο —ανάμεσά τους είναι και τα ονόματα των στελεχών της αντιπολίτευσης που διαπραγματεύθηκαν με την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Άσαντ αυτόν τον μήνα στις συνομιλίες της Γενεύης— είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία εντός Συρίας να δεσμεύονται.