ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Πορεύεται χωρίς κυβέρνηση

Αφγανιστάν: Πορεύεται χωρίς κυβέρνηση

Εκατό ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον νέο πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εξακολουθεί να μην έχει ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης.

Ως αδιέξοδο που απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη του Αφγανιστάν και ενθαρύνει τη δράση των Ταλιμπάν, βλέπουν παρατηρητές το γεγονός πως δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν, μειώνοντάς τις στο μισό φέτος και ακόμη περισσότερο το 2016, παρά το αίτημα του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι προς την Ουάσινγκτον, να αναθεωρήσει τα σχέδιά της.

Πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Γάζι ορκίστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου έπειτα από πολλές εβδομάδες πολιτικής κρίσης εξαιτίας του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη στις 14 Ιουνίου εν μέσω καταγγελιών για νοθεία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Γάνι και του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές Αμπντουλά Αμπντουλά είχε προκαλέσει επικίνδυνες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες απείλησαν να αναζωπυρώσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των διάφορων φυλών και εθνοτήτων της χώρας.

Οι Παστούν, η φυλή στην οποία ανήκει η πλειονότητα των κατοίκων του Αφγανιστάν, υποστηρίζουν τον Γάνι, όμως οι Τατζίκοι και οι Χαζάρα τάσσονται υπέρ του Αμπντουλά. Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της αμερικανικής διπλωματίας, ο Γάνι τελικά ορίστηκε νικητής των εκλογών και δεσμεύθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας μαζί με τον αντίπαλό του.

Παρόλα αυτά, 100 ημέρες μετά την ορκωμοσία του, μέχρι σήμερα δεν έχει διοριστεί κανένας υπουργός, καθώς Γάνι και Αμπντουλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας, οι ενέργειες του Γάνι παρακωλύονται από την έλλειψη συμφωνίας για τα μέλη της κυβέρνησης. Παράλληλα οι δύο αντίπαλες ομάδες διαφωνούν και για κάποιες θέσεις κυβερνητών, που παραμένουν κενές.

Κ. ΤΖ.

(Πηγές: BBC, AFP, euters, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις