ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: Θαρραλέος υπερασπιστής της δημοκρατίας ο Νεμτσόφ

Ολάντ: Θαρραλέος υπερασπιστής της δημοκρατίας ο Νεμτσόφ

Στη λίστα των πολιτικών ηγετών που καταδίκασαν τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ προστέθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδικάζει την ειδεχθή δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, η οποία διαπράχθηκε στη Μόσχα», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο και στην οποία προστίθεται:

«Ο Μπόρις Νεμτσόφ ήταν ένας θαρραλέος και άοκνος υπερασπιστής της δημοκρατίας και ένας επίμονος μαχητής κατά της διαφθοράς».

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το φόνο, ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα.

«Ορισμένες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον φόνο για δικό τους όφελος. Αυτό που σκέπτονται είναι πώς θα απαλλαγούν από τον Πούτιν», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.

Από την πλευρά του, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ, δήλωσε πως ο φόνος καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαφωνούντες σε μια χώρα στην οποία ο Πούτιν απαιτεί πλήρη αφοσίωση.

«Στην ατμόσφαιρα μίσους και βίας του Πούτιν, στο εξωτερικό και μέσα στη Ρωσία, η αιματοχυσία είναι η προϋπόθεση για να επιδείξεις αφοσίωση, ότι είσαι με την ομάδα», ανέφερε ο Κασπάροφ σε καταχώρισή του στο Twitter.

«Το θέμα δεν είναι αν έδωσε ο Πούτιν τη διαταγή να δολοφονηθεί ο Μπόρις Νεμτσόφ. Το έκανε η δικτατορία του Πούτιν. Η προπαγάνδα του 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα περί εχθρών του κράτους», πρόσθεσε ο Κασπάροφ.

Μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, η Ξένια Σόμπτσακ, δήλωσε πως ο Νεμτσόφ ετοίμαζε μια έκθεση για την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Φόρος τιμής σε έναν φίλο της Ουκρανίας»

Η Ουκρανία απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Μπόρις Νεμτσόφ, με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να τον χαρακτηρίζει «φίλο» και «γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», οι οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπες σε μια χωρίς προηγούμενο σύγκρουση.

«Ο Μπόρις Νεμτσόφ ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε τυχαία», έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος στο λογαριασμό του στο Facebook.

«Θυμάμαι το χαμόγελό του, τις θαρραλέες πράξεις του. Ήταν ένα απ' αυτά τα λίγα πρόσωπα που μπορείς να αποκαλείς φίλους».

Το κόμμα Μπατκίβστσινα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο καταδίκασε "την άγρια δολοφονία ενός από τους σπάνιους δημοκράτες και λογικούς πολιτικούς της Ρωσίας" ο οποίος «δεν φοβόταν να επικρίνει το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Το Μπατκίβστσινα υπενθυμίζει πως ο Μπόρις Νεμτσόφ υποστήριζε την ουκρανή πιλότο και βουλευτή αυτού του κόμματος Νάντια Σαβτσένκο, η οποία είναι φυλακισμένη στη Ρωσία και πραγματοποιεί απεργία πείνας.

«Η Ρωσία έχασε μια εξέχουσα προσωπικότητα η οποία αρνούνταν να ζει γονατισμένη», έγραψε από την πλευρά του στο λογαριασμό του στο Twitter ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Μερικές ώρες πριν δολοφονηθεί, ο Νεμτσόφ είχε καλέσει τους Ρώσους από τη συχνότητα του ανεξάρτητου ραδιοσταθμού Ηχώ της Μόσχας να διαδηλώσουν αύριο, Κυριακή, εναντίον της "επίθεσης του Βλαντίμιρ Πούτιν" στην Ουκρανία και για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη φιλορωσική ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση έχει στοιχίσει σε δέκα μήνες τη ζωή 5.800 ανθρώπων.

Σχετικές ειδήσεις