ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν έκαναν τίποτα για να σώσουν το Ραμάντι από τους τζιχαντιστές

Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν έκαναν τίποτα για να σώσουν το Ραμάντι από τους τζιχαντιστές

«Οι ΗΠΑ δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν τον ιρακινό στρατό στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο Ραμάντι», κατήγγειλε ο στρατηγός Γασέμ Σουλεϊμανί, υψηλόβαθμος αξιωματικός των Φρουρών των Επανάστασης, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Κύριε (Μπαράκ) Ομπάμα, ποια είναι η απόσταση ανάμεσα στο Ραμάντι και τη βάση αλ-Ασάντ, όπου σταθμεύουν τα αμερικανικά αεροσκάφη; Πως μπορείτε να εγκαθίσταστε εκεί υπό το πρόσχημα της προστασίας των Ιρακινών και να μην κάνετε τίποτα; Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνέργεια σε μια συνωμοσία», δήλωσε ο Σουλεϊμανί, αρχηγός της δύναμης Κουντς, που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό του επίλεκτου στρατού του ιρανικού καθεστώτος, σε ομιλία χθες (24/5) βράδυ στη νότια πόλη Κερμάν.

Η πόλη Ραμάντι, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, έπεσε στις 17 Μαΐου στα χέρια της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος παρά τους βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ από τη βάση αλ-Ασάντ, όπου έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι.

Η Ουάσινγκτον υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας των αεροπορικών πληγμάτων αμφισβητώντας παράλληλα τη «βούληση των ιρακινών δυνάμεων να πολεμήσουν». Σημειώνεται ότι η κατάληψη του Ραμάντι ήταν η χειρότερη ήττα της Βαγδάτης μετά την οπισθοχώρηση των ιρακινών δυνάμεων τον Ιούνιο του 2014 έναντι του ΙΚ.

Ωστόσο για τον στρατηγό Σουλεϊμανί, οι ΗΠΑ «ουδεμία βούληση έχουν να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος». Ο Ιρανός στρατηγός δήλωσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ελέγχουν αρκετές πετρελαιοπαραγωγές περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία, «εξάγουν το πετρέλαιό τους μέσω των χωρών του διεθνούς συνασπισμού» που έχει συγκροτηθεί υπό την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γασέμ Σουλεϊμανί έχει αναπτύξει δράση στο Ιράκ, κυρίως κατά την ανακατάληψη στα τέλη Μαρτίου της πόλης Τικρίτ από το στρατό και τις ιρακινές πολιτοφυλακές.

Ως σιιτική δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Ιράν έχει εμπλακεί στην καταπολέμηση του ΙΚ, παρέχοντας στρατιωτικούς συμβούλους, αλλά και οικονομικοστρατιωτική υποστήριξη προς τις κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ.

«Για την καταπολέμηση του επικίνδυνου φαινομένου, μόνο η Ισλαμική Δημοκρατία υπάρχει», δήλωσε ο στρατηγός Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τον οποίο η καταπολέμηση του ΙΚ αποτελεί «εθνικό συμφέρον».

Χθες, ο Ιρανός στρατηγός Αχμαντ-Ρεζά Πουρνταστάν, αρχηγός του στρατού ξηράς, ζήτησε από το κοινοβούλιο την έγκριση πρόσθετων οικονομικών πόρων για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, οι οποίοι είναι επίσης παρόντες στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.


Διαβεβαιώσεις από Μπάιντεν

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, παρείχε πάντως σήμερα διαβεβαιώσεις στον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάινταρ αλ Αμπάντι για τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Βαγδάτης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μετά τις επικρίσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ας Κάρτερ, που αμφισβήτησε το εάν και κατά πόσον οι ιρακινές δυνάμεις έχουν τη θέληση να πολεμήσουν.
Ο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμπάντι, διαβεβαίωσε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τον αγώνα της ιρακινής κυβέρνησης εναντίον του ΙΚΙΛ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, χρησιμοποιώντας το παλαιότερο ακρωνύμιο του ΙΚ.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος αναγνώρισε, επίσης «την τεράστια θυσία και τη γενναιότητα των ιρακινών δυνάμεων τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες στη Ραμάντι και αλλού», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υποστήριξε σε δηλώσεις του χθες Κυριακή, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ότι οι ιρακινές δυνάμεις δεν έδειξαν να έχουν καμιά πρόθεση να προβάλουν αντίσταση στους τζιχαντιστές του ΙΚ όταν έπεσε η Ραμάντι στα χέρια τους πριν από μια εβδομάδα, προσθέτοντας πως η Ουάσινγκτον προσπαθεί να τις ενθαρρύνει να εμπλακούν πιο άμεσα.

Ο Αμπάντι εξέφρασε πάντως νωρίτερα σήμερα την «έκπληξή» του για τις δηλώσεις Κάρτερ. «Είμαι βέβαιος ότι έλαβε ανακριβείς πληροφορίες», απάντησε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας ο Ιρακινός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο BBC.

Τέλος, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και τα κράτη που συμμετέχουν στο διεθνή συνασπισμό που διεξάγει μια εκστρατεία εναντίον του ΙΚ, διεξήγαγαν 10 επιδρομές στη Συρία και 25 στο Ιράκ από χθες. Οι περισσότερες επιδρομές στη Συρία έπληξαν στόχους σε περιοχές κοντά στην αλ Χασάκα, ενώ στο Ιράκ στοχοθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέσεις του ΙΚ κοντά στο Μπάιτζι, τη Φαλούτζα και τη Μοσούλη.

Σχετικές ειδήσεις