ΚΟΣΜΟΣ

Ματιά στον Κόσμο την εβδομάδα που φεύγει (pics+vids)

Ματιά στον Κόσμο την εβδομάδα που φεύγει (pics+vids)

Από την Αμερική και την Αυστραλία, μέχρι την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, όλη η επικαιρότητα της εβδομάδας που πέρασε, όπως την κατέγραψαν οι συντάκτες του Newsbomb.gr.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Επιμέλεια: Κολιοφούτη Ελένη

Συγκίνηση, φόβος και ανησυχία ήταν τα συναισθήματα που επικράτησαν την εβδομάδα που περασε παρακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Η εβδομάδα σημαδεύτηκε από το θάνατο του David Bowie, αλλά και το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Διαμελισμένα σώματα να κείτονται στο έδαφος στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, βόμβες εξερράγησαν σε διάφορα σημεία της Τζακάρτας στην Ινδονησία.

Οι εικόνες της εβδομάδας που πέρασε εναλλάσσονται με ταχύτητα, καθώς η έξαρση της τρομοκρατίας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής όχι μόνο των κυβερνήσεων, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

Ας δούμε όμως αναλυτικά με τη σειρά τα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες επτά ημέρες ανά τον κόσμο μέσα από τα μάτια του Newsbomb.gr:

Νεκρός ο διάσημος τραγουδιστής David Bowie

Σοκ προκάλεσε σε εκατομμύρια οπαδούς της ποπ και ροκ μουσικής σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη και στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, David Cameron, η είδηση του θανάτου του David Bowie την Δευτέρα (11/01), η μουσική του οποίου επηρέασε καταλυτικά τα παγκόσμια μουσικά δρώμενα, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του ’60 και ’70.

bowie

Ένας από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, που «έπαιξε» με το glam rock, το art rock, τη soul, την hard rock, την dance pop, το punk και την electronica κατά την διάρκεια της 40χρονης καριέρας του.

Ο Μπάουι εκτοξεύθηκε στο στερέωμα της μουσικής βιομηχανίας με το The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars, του 1972.

Ο θάνατος του Ντέιβιντ Μπάουι ήρθε δύο ημέρες μετά την κυκλοφορία του 25ου άλμπουμ του, «Blackstar», την ημέρα των 69ων γενεθλίων του. Αληθινός καλλιτέχνης χαμαιλέοντας, αποδείκνυε στο άλμπουμ αυτό ότι ήταν πάντα αποφασισμένος να εκπλήσσει, αφήνοντας τον εαυτό του να κινηθεί σε σαγηνευτικούς τζαζ πειραματισμούς.

Έκρηξη στην Τουρκία: Μακελειό στην Αγιά Σοφιά - Τζιχαντιστής αιματοκύλησε την «καρδιά» της Πόλης

Μνήμες Παρισιού ξύπνησαν την Τρίτη (12/1/2016) στην Κωνσταντινούπολη, όταν ένας τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε μπροστά σε ένα γκρουπ 33 τουριστών που επισκεπτόταν τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ κοντά στο Μπλε Τζαμί.

Οι πρώτες φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης δείχνουν διαμελισμένα σώματα να κείτονται στο έδαφος στη μεγάλη πλατεία.

tourkia

Μία ώρα μετά την έκρηξη με ανακοίνωση από τη Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών και φωτογραφιών.

Τραγικός απολογισμός: 10 νεκροί τουρίστες, στην πλειονότητά τους Γερμανοί και άλλοι 17 τραυματίες.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Πόλη θυμίζει τις τελευταίες ημέρες φρούριο, με πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις να έχουν κατακλύσει πολυσύχναστες περιοχές και αξιοθέατα.

Οι Αρχές κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τον βομβιστή. Πρόκειται για τον 28χρονο Ναμπίλ Φαντλί, συριακής καταγωγής, ο οποίος γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία το 1988.

habil

Όπως αποκαλύφθηκε, ο καμικάζι είχε κατορθώσει να μπει στην Τουρκία ως πρόσφυγας από τη Συρία, χωρίς το ονοματεπώνυμό του να προκαλέσει κάποιο συναγερμό.

Σε επτά ανέρχονται οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία σχετικά με τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Τραγωδία στις Άλπεις: Τρεις νεκροί από χιονοστιβάδα

Ομάδα μαθητών παρασύρθηκε την Τετάρτη (13/01) από χιονοστιβάδα στις Γαλλικές Άλπεις, με αποτέλεσμα οι δύο εξ αυτών να τραυματιστούν θανάσιμα. Νεκρός είναι και ένας Ουκρανός σκιέρ.

Το τραγικό περιστατικό έγινε σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα γαλλο-ιταλικά σύνορα στο χιονοδρομικό κέντρο Deux Alpes.

alpeis

Σύμφωνα με το Reuters, οι υπόλοιποι 17 από τους συνολικά μαθητές είναι καλά στην υγεία τους, ενώ οι αρχές πραγματοποιούν έρευνες για τυχόν αγνοουμένους.

Τέσσερις ανήλικοι εντοπίστηκαν έχοντας υποστεί καρδιακή ανακοπή και ο καθηγητής εντοπίστηκε αναίσθητος, σύμφωνα με πηγές, που σημειώνουν ότι η ομάδα των εκδρομέων επισκεπτόταν την περιοχή από τη Λιόν.

Στο στόχαστρο των αρχών είναι ο καθηγητής που συνόδευε τους μαθητές, ενώ την Παρασκευή (15/01) έγινε γνωστό πως είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική λίγες εβδομάδες πριν την μοιραία εκδρομή.

Ο καθηγητής ακολουθούσε ιατρική αγωγή, έπειτα από την σύντομη νοσηλεία του στο ψυχιατρείο. Ο ίδιος κρατείται προς το παρόν από τις αρχές.

Ινδονησία: Βομβιστές αυτοκτονίας σκόρπισαν τον θάνατο στην Τζακάρτα

Ένοπλοι πραγματοποίησαν την Πέμπτη (14/01) επίθεση με όπλα και βόμβες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 άνθρωποι στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, έπειτα από απειλές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS) ότι θέτουν τη χώρα στο «στόχαστρό» τους.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι είδε 3 νεκρούς να κείτονται στο έδαφος την ίδια στιγμή που η συμπλοκή βρισκόταν σε εξέλιξη.

jakarta1

Μια έκρηξη σημειώθηκε σε καφετέρια της γνωστής αλυσίδας και δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν αργότερα στο κτίριο.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Τζακάρτα σε ανακοίνωση που ανήρτησε σε «συμμαχικό πρακτορείο ειδήσεων», ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της Τζακάρτας Τίτο Καρνάβιαν δήλωσε ότι «οπωσδήποτε» ευθύνεται το ISIS για τις επιθέσεις αυτές.

jakarta

Ο υπουργός Ασφαλείας Λουχούτ Παντζάιταν δήλωσε ότι δύο πολίτες και πέντε δράστες σκοτώθηκαν κατά τη σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο κέντρο της Τζακάρτα.

Συρία: Τα παιδιά στην πολιορκούμενη Μαντάγια τρώνε μετά από μήνες

Δύο αυτοκινητοπομπές με εφόδια κατάφεραν να φθάσουν, για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, στην πόλη Μαντάγια της Συρίας, η οποία πολιορκείται τους τελευταίους έξι μήνες από τον συριακό στρατό και τη λιβανική σιιτική Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στη Μ. Βρετανία, αρκετά φορτηγά εισήλθαν στην Μαντάγια. Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έξι φορτηγά με εφόδια μπήκαν στην πόλη.

Μετά το σάλο, η συριακή κυβέρνηση επέτρεψε την πρόσβαση των αυτοκινητοπομπών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν κάνει λόγο για τουλάχιστον 28 νεκρούς από την πείνα από την 1η Δεκεμβρίου του 2015.

«Εδώ και 15 ημέρες δεν τρώμε παρά σούπα. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια ένα νεαρό άνδρα να σκοτώνει γάτες και να τις παρουσιάζει στα μέλη της οικογένειάς του σα να είναι αρνίσιο κρέας» είπε η Χίμπα Άμπντελ Ραχμάν, μία νεαρή κοπέλα 17 που απάντησε στις ερωτήσεις μιας δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου που μπήκε στην Μαντάγια.

Πέθανε ο ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν

Άλλος ένας θάνατος βαραίνει τον χώρο του Πολιτισμού. Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη (14/01) ο Βρετανός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν σε ηλικία 69 ετών.

Ο 69χρονος Βρετανός, που κατάφερε να αγαπηθεί ακόμα και μέσα από ρόλους «κακού» στη μεγάλη οθόνη, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, προκαλώντας, φυσικά, ρίγη συγκίνησης και στις τάξεις των συναδέλφων του, που είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του.

rr

Ο Ρίκμαν ήταν γνωστός για τους ρόλους κακών που ενσάρκωσε στον κινηματογράφο μεταξύ των οποίων τον σερίφη του Νότινγχαμ στο «Ρομπέν των Δασών: Ο πρίγκιπας των κλεφτών» ενώ ήταν επίσης κορυφαίος ηθοποιός του θεάτρου.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σπουδαιότερους ηθοποιούς παγκοσμίως, με εξαιρετικούς ρόλους στο ενεργητικό του, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο.

Η καριέρα του εκτείνεται σε τέσσερις δεκαετίες. Ο Ρίκμαν έχει κερδίσει μια Χρυσή Σφαίρα και ένα βραβείο BAFTA,υποδυόμενος τον δεσποτικό Σερίφη του Νότιγχαμ στην ταινία «Ρομπέν των Δασών: Ο πρίγκιπας των κλεφτών».

Τρόμος από τζιχαντιστές στη Μπουρκίνα Φάσο - Επιθέσεις σε ξενοδοχεία και καφέ

Στο στόχαστρο φανατικών εξτρεμιστών μπαίνει εκ νέου η Δύση καθώς τζιχαντιστές εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά ξενοδοχειακής μονάδας αυτή τη φορά στην Μπουρκίνα Φάσο, στην Αφρική.

Στην επίθεση του Σαββάτου (16/01) στο κέντρο του Ουαγκαντούγκου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άνθρωποι 18 εθνικοτήτων.

Τέσσερις τζιχαντιστές, μεταξύ τους δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούσαν επιχείρηση για να ανακτήσουν τον έλεγχο του πολυτελούς ξενοδοχείου Splendid και ενώ στα παρακείμενα κτίρια είχαν πραγματοποιήσει επίθεση ισλαμιστές, μέλη της Αλ Κάιντα χθες βράδυ. Συγκεκριμένα ο τέταρτος τζιχαντιστής, μέλος της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο ξενοδοχείο «Ybi», το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Splendid.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMΙ), η οποία την απέδωσε στην επίσης τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Μουραμπιτούν του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, συμμάχου της AQMΙ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Σχετικές ειδήσεις