ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Τρόμος στην Τζακάρτα - Βομβιστές αυτοκτονίας σκόρπισαν τον θάνατο (Pics & Vids)

Ινδονησία: Τρόμος στην Τζακάρτα - Βομβιστές αυτοκτονίας σκόρπισαν τον θάνατο (Pics & Vids)

Ένοπλοι πραγματοποίησαν σήμερα επίθεση με όπλα και βόμβες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 άνθρωποι στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, έπειτα από απειλές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS) ότι θέτουν τη χώρα στο «στόχαστρό» τους.

Νέες εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Τζακάρτα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Kompas στον λογαριασμό του στο Twitter, κοντά στην περιοχή όπου ισλαμιστές εξαπέλυσαν φονική επίθεση με όπλα και βόμβες. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα το τηλεοπτικό δίκτυο απέδωσε τους ήχους οι οποίοι ακούστηκαν σαν εκρήξεις, πιθανώς σε ελαστικό φορτηγού. Το περιστατικό μαρτυρά την κατάσταση πανικού, η οποία επικρατεί στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

«Ακούστηκε ο ήχος μιας έκρηξης, η οποία φαίνεται να ήταν από ελαστικό φορτηγού. Αλλά δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε οτιδήποτε. Θέλουμε να κρατήσουμε τα πράγματα ασφαλή» δήλωσε, στη συνέχεια, στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μοχάμαντ Ικμπάλ.

Νωρίτερα, ο υπαρχηγός της αστυνομίας Budi Gunawan σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι πέντε δράστες είναι νεκροί, τρεις σε ανταλλαγή πυροβολισμών μπροστά από το Θέατρο Τζακάρτα και δύο από τα εκρηκτικά που οι ίδιοι πυροδότησαν στο φυλάκιο της αστυνομίας μπροστά από το εμπορικό κέντρο Sarinah, κοντά στα Starbucks.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν, ένας εκ των οποίων ήταν Ολλανδός.

Δεκαεννιά άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί κι ένας Αλγερινός, σύμφωνα με το BBC.

«Υπό έλεγχο»

jakarta

Σε ανάρτηση της στο Facebookη αστυνομία της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι: «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για 7 επιτιθέμενους, εκ των οποίων 3 είναι νεκροί, και 4 έχουν συλληφθεί».

Δείτε το χάρτη των επιθέσεων:

INDONESIA 011

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, 6 βόμβες εξερράγησαν σε διάφορα σημεία της Τζακάρτας. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι είδε 3 νεκρούς να κείτονται στο έδαφος την ίδια στιγμή που η συμπλοκή βρισκόταν σε εξέλιξη.

Μια έκρηξη σημειώθηκε σε καφετέρια της αλυσίδας Starbucks και δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν αργότερα στο κτίριο.

Η αστυνομία ανέφερε ότι υπάρχουν υποψίες πως βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται τουλάχιστον για μία από τις εκρήξεις και ότι έως 14 ένοπλοι αντάρτες μετείχαν στην επίθεση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV.

INDONESIA 003

«Τα τζάμια του Starbucks θρυμματίστηκαν. Βλέπω 3 νεκρούς στο δρόμο. Ακολουθεί μια παύση των πυροβολισμών, αλλά κάποιος βρίσκεται στην οροφή του κτιρίου και αστυνομικοί έχουν στρέψει τα όπλα τους σε αυτόν», δήλωσε ο φωτογράφος του Ρόιτερς.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδονησία

Ένας Καναδός βρίσκεται μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν σήμερα στις επιθέσεις στη Τζακάρτα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MetroTV επικαλούμενο αξιωματούχο της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα το Ισλαμικό Χαλιφάτο ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Τζακάρτα σε ανακοίνωση που ανήρτησε σε «συμμαχικό πρακτορείο ειδήσεων», ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της Τζακάρτας Τίτο Καρνάβιαν δήλωσε ότι «οπωσδήποτε» ευθύνεται το ISIS για τις επιθέσεις αυτές.

«Το ISIS κρύβεται οπωσδήποτε πίσω από την επίθεση αυτή», δήλωσε σε δημοσιογράφους οΤίτο Καρνάβιαν.

Ο Ινδονήσιος μαχητής του Ισλαμικού Χαλιφάτου, Μπαχρούν Ναΐμ, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Συρία, «το σχεδίαζε για κάποιο καιρό. Αυτός κρύβεται πίσω από την επίθεση», πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Τζακάρτας.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο σημείωσε εξάλλου στην ανακοίνωση που ανήρτησε ότι οι μαχητές του διέπραξαν την επίθεση αυτή με «στόχο ξένους πολίτες και τις δυνάμεις ασφαλείας».

«Μαχητές του ISIS διέπραξαν ένοπλη επίθεση σήμερα το πρωί με στόχο ξένους πολίτες και τις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν επιφορτιστεί με την προστασία τους στην ινδονησιακή πρωτεύουσα», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Aamaaq στην υπηρεσία του Telegram.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Ασφαλείας Λουχούτ Παντζάιταν είχε δηλώσει ότι δύο πολίτες, εκ των οποίων ένας Ολλανδός, και πέντε δράστες σκοτώθηκαν κατά τη σημερινή σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο κέντρο της Τζακάρτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολλανδός εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή των ινδονησιακών Αρχών για έναν Ολλανδό πολίτη νεκρό, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς δήλωσε από τη Χάγη ότι ένας Ολλανδός έχει τραυματισθεί σοβαρά.

«Από ό,τι γνωρίζουμε, ένας Ολλανδός έχει τραυματισθεί σοβαρά», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Η ολλανδική πρεσβεία βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές Αρχές για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν άλλα θύματα ολλανδική υπηκοότητας».

INDONESIA 018

Ανησυχία επικρατεί στην Ινδονησία τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της τζιχαντιστικής απειλής και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας έχει ξεκινήσει επιχείρηση καταστολής εναντίον κύκλων και προσώπων με ύποπτες διασυνδέσεις με το ISIS.

«Νωρίτερα είχαμε δεχθεί απειλή από το ISIS ότι η Ινδονησία τίθεται στο στόχαστρό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Αντον Τσαρλιγιάν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αστυνομία δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής ποιος ευθύνεται για τις εκρήξεις αυτές.

«Είδα έναν αστυνομικό να πυροβολεί ακριβώς μπροστά μου», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο δίκτυο TV One.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ
(ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Jakarta111

Παράλληλα, μία έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από το εμπορικό κέντρο The Mall Sarinah, σε πολυσύχναστη λεωφόρο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένα αστυνομικό τμήμα έξω από το εμπορικό κέντρο ανατινάχθηκε.

Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους αστυνομικούς.

Κτίριο του ΟΗΕ που βρίσκεται κοντά στο σημείο έχει σφραγιστεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν μπει ή να βγει από αυτό, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Ρόιτερς. Αλλά πολυώροφα κτίρια στην περιοχή εκκενώθηκαν.

indonesia

Η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας βρίσκεται στην ίδια περιοχή και εκπρόσωπός της δήλωσε ότι συνεδρίαση για την πολιτική της τράπεζας βρισκόταν σε εξέλιξη.

Επίσης, εκρηξη ακούστηκε και στο δυτικό προάστιο Παλμεράχ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει το γεγονός ακόμη.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

INDONESIA 007

Ο πρόεδρος Ουιντόντο χαρακτηρίζει τις εκρήξεις «τρομοκρατικές ενέργειες»

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε ότι οι εκρήξεις που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 7 ανθρώπων σήμερα, στο κέντρο της Τζακάρτας, ήταν «τρομοκρατικές ενέργειες».

«Η χώρα μας και ο λαός μας δεν πρέπει να φοβούνται, δεν θα ηττηθούμε από αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε ο Ουιντόντο στο τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV, προσθέτοντας ότι οι Αρχές «καταδικάζουν την ενεργεία αυτή, η οποία διατάραξε την ασφάλεια και σκόρπισε τον τρόμο στους πολίτες».

INDONESIA 017

Την ίδια ώρα ο διοικητής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

«Όσα συνέβησαν σήμερα είναι σίγουρα τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το ISIS έχει σχέση με αυτές», δήλωσε ο διοικητής Σουτιγιόσο.

«Εκκαθαριστική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στο κτίριο, από το υπόγειο έως τη στέγη του», δήλωσε ο Ικμπαλ Καμπίντ στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι συμπλοκή μεταξύ δραστών της επίθεσης και αστυνομικών σημειώθηκε σε κινηματογράφο που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την καφετέρια της αλυσίδας Starbucks, όπου σημειώθηκε νωρίτερα επίθεση.

INDONESIA 005

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τζακάρτα

Την απερίφραστη καταδίκη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα, σήμερα, στην καρδιά της Τζακάρτας.

INDONESIA 006

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για το αποτρόπαιο αυτό γεγονός και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ινδονησίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η εταιρεία Starbucks κλείνει όλα τα καταστήματά της στην Τζακάρτα

Η αλυσίδα Starbucks ανακοίνωσε ότι όλα τα καφέ της στην Τζακάρτα θα παραμείνουν κλειστά «μέχρι νεωτέρας», μετά τη σημερινή επίθεση σε ένα από τα καταστήματα της.

«Το συγκεκριμένο και όλα τα άλλα καταστήματα στην Τζακάρτα θα παραμείνουν κλειστά, για προληπτικούς λόγους, μέχρι νεωτέρας. Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην έδρα της εταιρείας στο Σιάτλ.

INDONESIA 008



Έντονη προϊστορία με τρομοκρατία

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδονησία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο.

Η χώρα είχε στο παρελθόν βιώσει κύμα επιθέσεων ανταρτών τη δεκαετία του 2000. Η πιο πολύνεκρη ήταν μια βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί με 202 νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν τουρίστες.

Η αστυνομία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την αντιμετώπιση εγχώριων τρομοκρατικώνπυρήνων ισλαμιστών, αλλά αξιωματικοί εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας, η οποία ενισχύεται από οργανώσεις όπως το ISIS και Ινδονήσιους που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από μάχες στις οποίες έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Τζακάρτα ήταν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton.

Σχετικές ειδήσεις