ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συζητά με τα Ηνωμένα Έθνη το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύρους από το Χαλέπι

Τουρκία: Συζητά με τα Ηνωμένα Έθνη το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύρους από το Χαλέπι

Συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα τουρκικά σύνορα στους χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν το Χαλέπι της Συρίας, προκειμένου να γλιτώσουν από τις μάχες, στην περίπτωση που οι συγκρούσεις επεκταθούν μέχρι την περιοχή όπου έχουν καταφύγει, στο συριακό έδαφος, διεξάγουν τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού.

Στο μεταξύ, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί κοντά στη μεθοριακή διάβαση του Οντσουπινάρ αφού διέφυγαν από το Χαλέπι, ενώ οι τουρκικές υπηρεσίες εντός της Συρίας τούς παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι προτιμά τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στο συριακό έδαφος όπου οι εκτοπισμένοι θα είναι ασφαλείς από τυχόν επιθέσεις.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι ασφαλείς εκεί που βρίσκονται αλλά ελπίζουμε επίσης ότι στο τέλος θα συνεχιστεί η τουρκική γενναιοδωρία», είπε ο Ελίασον στο πρακτορείο Reuters Reuters ερωτηθείς αν η Άγκυρα πρέπει να ανοίξει τα σύνορα.

Ο Ελίασον είπε επίσης ότι έχει συζητήσει αυτήν την πιθανότητα στις συνομιλίες που είχε με Τούρκους αξιωματούχους.

Σχετικές ειδήσεις