Τραμπ: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να κάνει «περισσότερα με λιγότερα»

Τραμπ: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να κάνει «περισσότερα με λιγότερα»

«Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα με λιγότερα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να καταστήσει την αμερικανική κυβέρνηση πιο ευέλικτη και πιο υπεύθυνη πριν από τη συνάντησή του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσουν τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους.

«Δυστυχώς, ο προϋπολογισμός που κληρονομήσαμε είναι άνω κάτω. Τα οικονομικά της χώρας μας είναι χάος», τόνισε ο Τραμπ κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και τον διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Μικ Μολβέινι, μαζί και με άλλους αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους είπε επιπλέον ότι το εθνικό χρέος διπλασιάστηκε τα τελευταία 8 χρόνια. «Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα με λιγότερα» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους.

Απέλαση των παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κέλι δήλωσε σήμερα ότι το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε στόχο να συλληφθούν οι παράτυποι μετανάστες και να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης τους.

Το διάταγμα «έδινε έμφαση στην αποστολή αναχαίτισης παράτυπων μεταναστών από πολλές χώρες στα σύνορα μας, τη μεταχείριση τους με ανθρωπιά και την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης τους το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Κέλι σε μια συνέντευξη Τύπου στην Γουατεμάλα.

Οι δηλώσεις του Κέλι ήρθαν μία μέρα μετά από τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασαν οι ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για απέλαση παράτυπων μεταναστών στην χώρα από την οποία προήλθαν, που σε πολλές περιπτώσεις αυτή είναι το Μεξικό.

Ο Κέλι μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον αναμένονται να φθάσουν αργότερα σήμερα στο Μεξικό για συνομιλίες με αξιωματούχους της μεξικανικής κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια και την μετανάστευση.

Ο Μεξικανός ΥΠΕΞ Λουίς Βιδεγκαράι διεμήνυσε νωρίτερα σήμερα ότι το Μεξικό δεν πρόκειται να δεχτεί τις νέες, «μονομερείς» προτάσεις των ΗΠΑ για τη μετανάστευση και δεν θα διστάσει να προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη για να υπερασπιστεί τους μετανάστες.

Ο Νετανιάχου επαίνεσε τον Τραμπ για την δημόσια καταδίκη του ενάντια στις αντισημιτικές επιθέσεις στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επαίνεσε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καταδίκασε δημοσίως τις απειλές βομβιστικών επιθέσεων σε εβραϊκά κέντρα και τους βανδαλισμούς σε ένα εβραϊκό κοιμητήριο.

Τα χθεσινά σχόλια του Τραμπ ήταν η πρώτη απερίφραστη καταδίκη του ενάντια σε αντισημιτικές ενέργειες, εν μέσω ενός κύματος απειλών που εκτοξεύονται ενάντια σε Εβραίους και εβραϊκών κέντρων. Σε ένα μήνυμα ενότητας που έκανε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τις ελπίδες του να κάνει την χώρα λιγότερο «διχασμένη».

«Οι αντισημιτικές απειλές που στοχεύουν την εβραϊκή μας κοινότητα και τα εβραϊκά κέντρα στην χώρα είναι φρικτές και οδυνηρές και μια θλιβερή υπενθύμιση για τη δουλειά που χρειάζεται ακόμη να γίνει για να ξεριζώσουμε το μίσος, την προκατάληψη και το κακό», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι ο πρόεδρος Τραμπ τήρησε μια σθεναρή στάση ενάντια στον αντισημιτισμό και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε όλοι να κάνουμε το ίδιο στα χρόνια που έρχονται», δήλωσε ο Νετανιάχου στην κεντρική συναγωγή του Σίδνεϊ, σε επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αυστραλία.

Στο Ισραήλ, κάποιοι αναλυτές των μέσων ενημέρωσης έχουν ασκήσει πίεση στον Νετανιάχου να μιλήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ενάντια στον αντισημιτισμό, δεδομένου του δισταγμού που επιδεικνύει ο Τραμπ, όπως σημειώνουν.

Σε μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη του Ολοκαυτώματος τον περασμένο μήνα δεν υπήρξε καμία ξεκάθαρη αναφορά στους Εβραίους, ούτε στον αντισημιτισμό αναφέρθηκε ως ένα παράδειγμα αυτής της αντιληπτής διστακτικότητας.

Ο Νετανιάχου προσέτρεξε να υπερασπιστεί τον Αμερικανό πρόεδρο την προηγούμενη εβδομάδα σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, όταν ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει σε ένα ερώτημα που του κατέθεσε ένας ισραηλινός δημοσιογράφους για τα περιστατικά αντισημιτικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Γνωρίζω τον πρόεδρο και γνωρίζω την οικογένεια του και την ομάδα του για αρκετό καιρό και δεν υπάρχει μεγαλύτερος υποστηρικτής του εβραϊκού λαού και του εβραϊκού κράτους από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό», σημείωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Περίπου 170 τάφοι σε ένα εβραϊκό νεκροταφείο του Σεν Λούις στην πολιτεία Μιζούρι βανδαλίστηκαν το Σαββατοκύριακο, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η Ένωση Κέντρων της Εβραϊκής Κοινότητας (JCC) της Βόρειας Αμερικής, 11 εβραϊκά κέντρα δέχθηκαν απειλές για βομβιστικές επιθέσεις την Δευτέρα και την Τρίτη ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό απειλών εναντίον εβραϊκών κέντρων τέτοιου τύπου σε 70 από τον Ιανουάριο σε 27 πολιτείες των ΗΠΑ και σε μια καναδική επαρχία.

Από το Σίδνεϊ ο Νετανιάχου κάλεσε σε μια διεθνή προσπάθεια να καταπολεμηθεί «η αναζωπύρωση του αντισημιτισμού» σε όλο τον κόσμο.

«Είναι κάτι που χρειάζεται να πολεμήσουμε όλοι μαζί. Θεωρώ ότι αυτό είναι σημαντικό στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό στην Αμερική», τόνισε.