ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν με Πούτιν και Νετανιάχου

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν με Πούτιν και Νετανιάχου

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη (15/05/2018) με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και έκανε έκκληση για διάλογο με τους Παλαιστίνιους.

Ο κ. Μακρόν εξέφρασε την «πολύ έντονη ανησυχία του» για την κατάσταση στη Γάζα και ζήτησε να υπάρξει «διάλογος για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνδιάλεξης, ο Μακρόν καταδίκασε «τη βία και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός και το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε στον Νετανιάχου ότι είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει διάλογος για να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Τη Δευτέρα ο Μακρόν είχε συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Στις επικοινωνίες του αυτές «καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι «προσηλωμένος στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι Πούτιν και Μακρόν συζήτησαν τηλεφωνικώς για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Ο Μακρόν πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει σε οικονομικό φόρουμ.

«Συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του γάλλου προέδρου στη Ρωσία στις 24-25 Μαΐου και τη συμμετοχή του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Διευκρινίστηκε μια ευρεία γκάμα διεθνών και διμερών θεμάτων ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον γάλλο ομόλογό του για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Το περασμένο Σάββατο, ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι επιτέθηκε σε ανθρώπους στην Όπερα της γαλλικής πρωτεύουσας, μια συνοικία με μπαρ και θέατρα, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας τέσσερις, ενώ στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών. Ο δράστης, ο οποίος φώναξε «ο Αλλάχ είναι ύψιστος», ήταν Γάλλος τσετσενικής καταγωγής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις