ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Κασόγκι: Με χαμόγελα και σέλφις «απαντά» στη διεθνή κατακραυγή ο πρίγκιπας της Σ. Αραβίας

Υπόθεση Κασόγκι: Με χαμόγελα και σέλφις «απαντά» στη διεθνή κατακραυγή ο πρίγκιπας της Σ. Αραβίας

Ο πανίσχυρος πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έκανε μια σύντομη εμφάνιση στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ που διεξάγεται στο Ριάντ, το οποίο αμαυρώθηκε από το φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι -G7: «Πολλά τα ερωτήματα, καμία απάντηση»

Με αφορμή την υπόθεση αυτή πολλοί ξένοι ηγέτες και διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το Future Investment Initiative (FII).

Αφού κάθισε στην πρώτη σειρά, πλάι στο βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, για την τελετή έναρξης, ο πρίγκιπας, χαμογελώντας πλατιά, έβγαλε πολλές σέλφις με τους συμμετέχοντες.

Παρέμεινε στο χώρο για περίπου 15 λεπτά και έφυγε χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

Η συμπεριφορά του MBS, όπως τον αποκαλούν από τα αρχικά του ονόματός του, δεν παρέπεμπε σε τίποτα στη διεθνή κρίση που προκάλεσε ο θάνατος του αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

«Αυτές οι ημέρες είναι δύσκολες. Διερχόμαστε κρίση», παραδέχτηκε ο υπουργός Ενέργειας Χάλεντ αλ Φάλεχ στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton όπου φιλοξενείται, μέχρι την Πέμπτη, το FII.

Η δολοφονία του Κασόγκι είναι μια «ειδεχθής πράξη και κανείς στο βασίλειο δεν μπορεί να την δικαιολογήσει» πρόσθεσε.

Αφού αρχικά υποστήριζε ότι ο Κασόγκι βγήκε ζωντανός από το σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, στις 2 Οκτωβρίου, η Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε τελικά ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε μια συμπλοκή, όμως αρνείται κάθε ανάμιξη του MBS στην υπόθεση αυτή.

Πέρσι, ο 33χρονος πρίγκιπας έγινε δεκτός με επευφημίες στο φόρουμ, ως ένας νέος οραματιστής που προωθούσε μια Σαουδική Αραβία «ανοιχτή και μετροπαθή».

Φέτος, σύμφωνα με τους οργανωτές του φόρουμ, υπογράφηκαν στο περιθώριό του 12 «μεγα-συμβάσεις» συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Η έναρξη του FII πάντως επισκιάστηκε από τις ανακοινώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η άγρια δολοφονία του Κασόγκι ήταν προμελετημένη. Τη Δευτέρα, πολλές τουρκικές εφημερίδες δημοσίευσαν πληροφορίες που εμπλέκουν στην υπόθεση τον MBS.

Πριν πάει στο φόρουμ, ο πρίγκιπας διάδοχος και ο πατέρας του, βασιλιάς Σαλμάν, δέχτηκαν στο παλάτι, στο Ριάντ, δύο μέλη της οικογένειας του Κασόγκι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο SPA.

Λόγω της υπόθεσης Κασόγκι, η λίστα των υψηλών προσκεκλημένων στο φόρουμ φέτος είχε μικρύνει σημαντικά. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, μολονότι έγινε δεκτός τη Δευτέρα από τον MBS, απέφυγε να συμμετάσχει στο FII, όπως και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ και τουλάχιστον 20 γενικοί διευθυντές πολυεθνικών εταιρειών. Ο Μασαγιόσι Σον, ο διευθυντής του ιαπωνικού κολοσσού SoftBank, σημαντικός εταίρος του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία, αρνήθηκε επίσης να πάει στο Ριάντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Άλλοι, όπως ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Total, Πατρίκ Πουγιανέ, επέλεξαν να πάνε για να διατηρήσουν επαφές «σε μια δύσκολη περίοδο».

«Σε τέτοιες στιγμές ενισχύεται πραγματικά η συνεργασία», είπε ο Φάλεχ, επαινώντας τον επειδή στέκει στο πλευρό του Ριάντ.

Αναζητώντας οικονομική βοήθεια για τη χώρα του, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν συμμετέχει επίσης στο FII.

Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε μάλιστα ότι υπέγραψε μια συμφωνία που προβλέπει τη χορήγηση δανείου ύψους 3 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία στο Πακιστάν καθώς και «διευκολύνσεις», εκ μέρους του Ριάντ στην πληρωμή του σαουδαραβικού πετρελαίου που αγοράζει η χώρα.

Το παρών στο φόρουμ δίνουν εξάλλου πολλές ρωσικές και κινεζικές εταιρείες.

G7: «Πολλά τα ερωτήματα, καμία απάντηση»

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας της G7, των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, διατύπωσαν τη λύπη τους καθώς «οι εξηγήσεις που δόθηκαν» σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι «αφήνουν πολλά ερωτήματα χωρίς απαντήσεις».

«Η επιβεβαίωση του φόνου» από τις σαουδαραβικές αρχές «είναι ένα πρώτο βήμα (…) όμως οι εξηγήσεις που δόθηκαν αφήνουν πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση», τονίζεται σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, όπου απευθύνουν έκκληση για μια έρευνα «ενδελεχή, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία από τη Σαουδική Αραβία, σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές».

«Οι υπεύθυνοι αυτής της δολοφονίας πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Σαουδική Αραβία πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα μπορέσει να επαναληφθεί ποτέ» υπογραμμίζουν οι υπουργοί της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ) και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Μακάβριες λεπτομέρειες για τις συνθήκες της δολοφονίας είδαν το φως της δημοσιότητας, με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News να κάνει λόγο για μέρη σώματος του δημοσιογράφου που βρέθηκαν θαμμένα στον κήπο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες αυτές, εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «έχει γνώση αυτών των πληροφοριών, που είναι βαθύτατα ανησυχητικές».

«Ο εντοπισμός της σορού του Κασόγκι είναι ένα από τα ερωτήματα για τα οποία αναμένουμε μια απάντηση και περιμένουμε επομένως τα αποτελέσματα της τουρκικής έρευνας», συμπλήρωσε.

Η ΕΕ επισημαίνει τις πάρα πολλές «σκιές» στην υπόθεση

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε από την πλευρά της ότι λυπάται, διότι υπάρχουν πάρα πολλές «σκιές» που συνεχίζουν να καλύπτουν τις συνθήκες θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι.

«Οι αντιδράσεις από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αφήνουν πολλές σκιές» δήλωσε η Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης επί αυτού του θέματος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ένας συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων πραγματοποιήθηκε όμως εμείς γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα σε σχέση με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν» υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία έκρινε πως έγινε «ένα πρώτο βήμα προς την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών».

«Δεν θέλουμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους, θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπέρ της ελευθεροτυπίας στη Σαουδική Αραβία, στο σύνολο της περιοχής του Κόλπου και παντού στον κόσμο» τόνισε, ζητώντας να διεξαχθεί «μια ταχεία, ξεκάθαρη και διαφανής έρευνα» από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

«Το έγκλημα που διαπράττεται εναντίον ενός μονάχα δημοσιογράφου, όπου κι αν είναι αυτό, είναι ένα έγκλημα εναντίον της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης, (…) ένα έγκλημα εναντίον όλων μας» επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι, καταλήγοντας:

«Οι αντιδράσεις της ΕΕ από τώρα θα εξαρτηθούν από τις σαουδαραβικές αρχές».