ΚΥΠΡΟΣ

Αρχισε η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Πάφο

Αρχισε η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Πάφο

Με κύρια θέματα συζήτησης την κρίση στη Συρία και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπισή της, την διαχείριση των υδάτινων πόρων και την εκπαίδευση, άρχισε το απόγευμα στην Πάφο η διήμερη άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Της Συνόδου προεδρεύουν η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Κάθριν Αστον, με συνδιοργανώτρια την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Και οι δύο, σε σύντομες δηλώσεις τους επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει κοινή προσέγγιση όσον αφορά το ζήτημα της Συρίας.

Πιο εκτεταμένα μίλησε για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος σε δηλώσεις του πριν από τη σύνοδο είπε ότι πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες, ο κ. Χέιγκ είπε ότι είναι απαραίτητο η ΕΕ να παράσχει βοήθεια και υποστήριξη στις χώρες, που δέχονται μεγάλες πιέσεις λόγω του κύματος προσφύγων, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία, το Ιράκ και ο Λίβανος.

Ανέφερε ότι η χώρα του πρόσφατα είχε αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη βοήθεια προς τη Συρία, στέλνοντας μη στρατιωτικό υλικό, όπως επικοινωνιακό εξοπλισμό.

Ο Βρετανός Υπουργός είπε ακόμη ότι σημαντικό είναι να προωθηθεί μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία με την εγκαθίδρυση μεταβατικής κυβέρνησης, τονίζοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν αποτύχει.

Είπε ακόμη ότι στην ατζέντα του άτυπου θα συζητηθεί και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, σημειώνοντας ότι πρέπει να ενταθούν οι κυρώσεις προς τη χώρα.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου, η κυρία Μαρκουλλή παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των Ευρωπαίων Υπουργών.