ΚΥΠΡΟΣ

ΔΗΚΟ: Δεν δικαιολογείται άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων τηςΤουρκίας

ΔΗΚΟ: Δεν δικαιολογείται άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων τηςΤουρκίας

Αντίθετη βρίσκει την Κύπρια ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η προσπάθεια ορισμένων συναδέλφων της και πολιτικών ομάδων για, άνοιγμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των κεφαλαίων 23 και 24, που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαστικό σύστημα.

Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η οποία ανήκει στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, υποστηρίζει ότι «δεν δικαιολογείται καμία κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία και κυρίως το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων». Άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, «θα στείλει λανθασμένα πολιτικά μηνύματα από πλευράς ΕΕ, αφού η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τα πολιτικά κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει».

Παράλληλα, καταγγέλλει πως επιχειρείται εκβιασμός και για άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (ενέργεια), 22 (περιφερειακή πολιτική) και 30 (εξωτερικές σχέσεις), κάτι που πρέπει να θορυβήσει και κινητοποιήσει άμεσα την κυπριακή κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τα κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους για να προλάβουν μια τέτοια εξέλιξη.

Ανακοίνωση του γραφείου της ευρωβουλευτού αναφέρει ότι η Αντ. Παπαδοπούλου, στο πλαίσιο της συζήτησης του ψηφίσματος που ετοίμασε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Ρία Όουμεν στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε πως, «ενώ συζητούμε τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από την ευρωπαϊκή τους ιθαγένεια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013, στην Κύπρο, χώρα μέλος της ΕΕ, παραβιάζεται κατάφορα το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, διαμονής και εργασίας λόγω της τουρκικής κατοχής και της παρουσίας διαχωριστικής γραμμής».

Σημείωσε, εξάλλου, πως η αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να βοηθήσει στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων είναι ανεπαρκής, αφού «η κατοχική Τουρκία κωλυσιεργεί, προβάλλει εμπόδια και ασύστολα κηρύσσει νέες στρατιωτικές ζώνες στην κατεχόμενη Κύπρο, παρεμποδίζοντας τις σχετικές έρευνες».

Επιπλέον, η Κύπρια ευρωβουλευτής ζήτησε από την ΕΕ να πάψει να ανέχεται τη νοοτροπία "business as usual" που εφαρμόζει η Τουρκία, αφού για έξι μήνες η Άγκυρα αγνόησε προκλητικά την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ανέβαλε την 70η Σύνοδο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας κατά παράβαση της πάγιας τακτικής που εφαρμόζεται και τώρα, για να μην καλέσει την προεδρεύουσα χώρα.