ΚΥΠΡΟΣ

«Μαγειρεύουν» λύση - πακέτο για Κυπριακό και Μνημόνιο

«Μαγειρεύουν» λύση - πακέτο για Κυπριακό και Μνημόνιο

...Και "τρίβουν τα χέρια τους" για την εκλογή Αναστασιάδη -Ενώπιον οδυνηρού εκβιασμού θα βρεθεί σύντομα η Μεγαλόνησος!

Στην δεινότερη ιστορική θέση μετά την τουρκική εισβολή, αναμένεται να βρεθεί πολύ σύντομα η Κύπρος. Η εκλογή Νίκου Αναστασιάδη του ΔΗΣΥ στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας έρχεται σε μία συγκυρία που η Κύπρος πιέζεται ασφυκτικά από τους Ευρωπαίους και τις αγορές ώστε να υποκύψει κι αυτή στους όρους ενός Μνημονίου, που εκτιμάται ότι θα είναι ακόμα επαχθέστεροι σε σχέση με αυτούς του ελληνικού Μνημονίου.

Το γεγονός ότι η συγκυρία κατά την οποία η Κύπρος σύρεται με εξευτελιστικό τρόπο στα νύχια της Τρόικας, συνέπεσε με τις κυπριακές εκλογές ΔΙΟΛΟΥ τυχαίο δεν είναι.

Τα σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την Κυπριακή οικονομία είχαν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από το καλοκαίρι του 2011. Τότε έγινε και η πρώτη επίσημη επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ στην Μεγαλόνησο. Τα μηνύματα που έστειλε το Ταμείο προς την πλευρά του τότε Κύπριου Υπουργού Οικονομικών Κίκι Καζαμία και προς τους Ευρωπαίους ήταν εξαιρετικά δυσοίωνα. Λίγο καιρό μετά ακολουθεί η παραίτηση του κ. Καζαμία, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Όμως οι λόγοι διόλου προσωπικοί δεν ήταν καθώς πληροφορίες λένε ότι είχαν να κάνουν με το ότι ο κ. Καζαμίας είχε αντιληφθεί από νωρίς το σκηνικό που επιχειρούνταν να στηθεί.

Οι Ευρωπαίοι- παρά την αντίθεση του ΔΝΤ- επέλεξαν να κρατήσουν την Κύπρο εκτός Μνημονίου για τα επόμενα δυομιση χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Ο πρώτος λόγος ήταν γιατί είχαν να ασχολοηθούν με σοβαρότερα της κυπριακής οικονομίας προβλήματα, όπως αυτά της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ο δεύτερος όμως και σημαντικότερος λόγος ήταν για να φθάσουν την κυπριακή οικονομία μέχρι το χείλος της καταστροφής που βρίσκεται σήμερα. Ήξεραν ότι ο πολιτικός χρόνος έτρεχε υπέρ τους καθώς αφήνοντας μήνα με τον μήνα να ξεγυμνώνεται η ανικανότητα της κυβέρνησης Χριστόφια, θα διευκόλυναν την ανάδειξη του "αγαπημένου παιδιού" τους Νίκου Αναστασιάδη στην εξουσία.

Παρέτειναν την υπαγωγή της Κύπρου σε καθεστώς Μνημονίου μέχρι τις πρόσφατες Κυπριακές εκλογές αφήνοντας στο ενδιάμεσο τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας να διαιωνίζονται με σκοπό η εκλογή Αναστασιάδη να γίνει με όσο το δυνατόν ισχυρότερα ποσοστά. Και παράλληλα με σκοπό οι Ευρωπαίοι να έχουν απέναντί τους "τον δικό τους άνθρωπο" που δεν πρόκειται να φέρει πολλές αντιρρήσεις στο κόψιμο-ράψιμο του κοστουμιού του Μνημονίου για την γειτονική Κύπρο.

Εδώ μπαίνει και μία δεύτερη και ακόμα πιο σημαντική παράμετρος: αυτή της επίλυσης του Κυπριακού με την επιλογή ενός νέου- ίσως ειδεχθέστερου- σχεδίου Ανάν στην Ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Αναστασιάδης ήταν το 2004 ο κατεξοχήν υπέρμαχος του "ΝΑΙ" στο σχέδιο Ανάν και πολέμιος του πρώην Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο ηγέτης που πρόταξε τα στήθη του για να μην περάσει ο εκβιασμός των Αμερικάνων και των Άγγλων. Σήμερα σχεδόν 9 χρόνια μετά ο Αναστασιάδης βρίσκεται στην θέση που ήταν κάποτε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, για να διαχειριστεί τις τύχες του νησιού σε μία συγκυρία που η Κύπρος βρίσκεται σε μειονεκτικότερη διαπραγματευτική θέση και με έναν νέο Πρόεδρο που είχε υποστηρίξει αμαχητί τότε το σχέδιο Ανάν.

Αυτό που αποκαλύπτει σήμερα το newsbomb.gr να το θυμάστε για το εγγύς μέλλον: οι Ευρωπαίοι- και αρχής γενομένης της Γερμανίας από κοινού με τους Άγγλους- δεν πρόκειται να χαρίσουν στην Κύπρο την οικονομική της επιβίωση χωρίς όρους.

Και στην περίπτωση της Μεγαλόνησου, οι όροι δεν θα είναι μόνο οικονομικοί αλλά και πολιτικοί που θα έχουν να κάνουν με την επίλυση του Κυπριακού στην βάση των δικών τους επιδιώξεων και όχι φυσικά το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων.

Το σχέδιο είναι ότι η Κύπρος θα βρεθεί σύντομα ενώπιον στυγνού εκβιασμού τον οποίον αυτή τη φορά θα τον επιβάλλουν, και μάλιστα αναίμακτα. Έστω και μετά από 9 ολόκληρα χρόνια.

Σίγουρα πάντως χωρίς τον Τάσσο Παπαδόπουλο ανάμεσα στα πόδια τους, και με το νέο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη έτοιμο να υποχωρήσει στα θελήματά τους.