ΚΥΠΡΟΣ

Οι Κύπριοι «χαστουκίζουν» το ψευδοκράτος

Οι Κύπριοι «χαστουκίζουν» το ψευδοκράτος

Η Λευκωσία απάντησε στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυραςκάνοντας συμφωνία με τον Λίβανο

Νερό από τον Λίβανο με αγωγό ή υδροφόρα πλοία μελετά να μεταφέρει στην Κύπρο η Κυπριακή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα περιορισμένων υδάτινων πόρων που έχει ως νησί.

Αφορμή για την εξέταση του ενδεχομένου μεταφοράς νερού από τη γειτονική χώρα προς την Κύπρο υπήρξε πρόταση που υπέβαλε ο Λίβανος και για την οποία έγινε και η πρώτη σχετική συζήτηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργών Κυπριακής Δημοκρατίας και Λιβάνου.

Ήδη η Τουρκία σε μια προσπάθεια να «δέσει» το ψευδοκράτος του Αττίλα και για να το εξαρτήσει ακόμα πιο πολύ από την Άγκυρα, όπως ανέδειξε με ρεπορτάζ της η NEWSBOMB, προχωρά τις εργασίες για να μεταφέρει νερό στα κατεχόμενα με υποθαλάσσιο αγωγό.

Είναι αλήθεια ότι κάποιοι ισχυρίζονται πως η Κυπριακή Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε περισσότερο για την υλοποίηση έργου μεταφοράς νερού - που από παλιά την απασχολεί, κυρίως όσον αφορά την άρδευση - μετά τις κινήσεις της Τουρκίας. Και αυτό διότι κάποιοι διαβλέπουν ότι η Άγκυρα φιλοδοξεί μέσα από τον δικό της αγωγό να ...εξαρτήσει και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Tι μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση

Είναι χαρακτηριστικό επ' αυτού ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT ανέφερε για τον αγωγό που φτιάχνει η Τουρκία ότι το σχέδιο ονομάζεται και «νερό ειρήνης» και ότι «έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την "ΤΔΒΚ" αλλά και για τη ρωμαίικη πλευρά»...

Ανεξαρτήτως αυτού πάντως η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα υδάτινων πόρων λόγω διακύμανσης της βροχόπτωσης, με συχνές ανομβρίες δυο, τριών ή και παραπάνω ετών που ανάγκασαν το κράτος να λάβει πρόσθετα μέτρα διαχείρισης, όπως οι (σχετικά δαπανηρές) μονάδες αφαλάτωσης.

Ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Κουγιάλης, μετά τη συνάντησή του τις προάλλες στην Κύπρο με τον υπουργό Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου, κ.Gebran Bassil, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του προβλήματος και του σχεδιασμού δράσεων τονίζοντας ότι «εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτή την μεταφορά του νερού από το Λίβανο προς την Κύπρο θα είναι πολύ ωφέλιμο για εμάς». Εξέφρασε, παράλληλα, την ανάγκη μείωσης του υπάρχοντος κόστους παραγωγής του νερού (από αφαλατώσεις) «εάν θέλουμε να αναπτύξουμε την γεωργία και να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική».

Απαγορευτικό το κόστος του νερού

Το κόστος του νερού στην Κύπρο είναι πολύ ακριβό καθώς τα συστήματα με τις αφαλατώσεις κοστίζουν πολύ ακριβά στην Κυπριακή Δημοκρατία και επιδιώκεται πλέον πιο επιτακτικά η μείωση όλου αυτού του κόστους, που καθίσταται απαγορευτικό για άρδευση.

Να σημειωθεί ότι το 2013 η δαπάνη για την αγορά αφαλατωμένου νερού θα είναι 20 εκατ. ευρώ χαμηλότερη.

Στον προϋπολογισμό είχαν προβλεφθεί 58 εκατ. ευρώ ενώ αποφασίστηκε να δαπανηθούν τελικά γύρω στα 38 εκατ. ευρώ.

Στον προϋπολογισμό του 2014 η δαπάνη για αγορά νερού θα είναι γύρω στα 40 εκατ. ευρώ. Η αγορά αφαλατωμένου νερού έχει να κάνει και με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί.

Οι δύο πλευρές, όπως ειπώθηκε, εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς νερού από το Λίβανο είτε με πλοία - όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με τη μεταφορά νερού από την Ελλάδα - είτε με αγωγούς.

Μάλιστα κ. Κουγιάλης που συναντήθηκε κατά την διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, δήλωσε ότι τα δύο κράτη «έχουν από κοινού ορίσει μια τεχνική επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει αυτή τη δυνατότητα».

Πρόσθεσε δε ότι «η τεχνική επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσον η πρόταση είναι οικονομικά συμφέρουσα»- βασικό είναι ότι ο Λίβανος επιθυμεί να κάνει εξαγωγή νερού καθώς πλέον του περισσεύει λόγω φραγμάτων που έκανε και της βροχόπτωσης που έχει.

Ωστόσο, από την Κύπρο εξετάζονται και άλλοι τρόποι, όπως μεταφορά τεχνογνωσίας από το Ισραήλ με την οποία αξιοποιούνται με μικρό σχετικά κόστος τα νερά από τα λύματα για γεωργικούς σκοπούς. Ήδη με το Ισραήλ υπάρχουν συμφωνίες για τους υδάτινους πόρους σε αρκετούς τομείς με πολλές προοπτικές.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Υδάτινος «Αττίλας» στα Κατεχόμενα!