ΚΥΠΡΟΣ

Υδάτινος «Αττίλας» στα Κατεχόμενα!

Υδάτινος «Αττίλας» στα Κατεχόμενα!

Αγωγούς νερού από την Τουρκία στα Κατεχόμενα στήνει το τουρκικό κατεστημένο

Έφθασαν στην Κύπρο οι πρώτες σωλήνες που θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά νερού από την Τουρκία στα Kατεχόμενα με υποθαλάσσιο αγωγό προκειμένου να καλύψει σχετικές ανάγκες του ψευδο-κράτους «ΤΔΒΚ» που αντιμετωπίζει προβλήματα ανεπάρκειας στους υπόγειους και επιφανειακούς υδάτινους πόρους του.

Πρόκειται για αγωγό μήκους 80.101 μέτρων και αξίας περίπου 782,5 εκατ. τουρκικών λιρών, που θα μεταφέρει το νερό με μια ειδική τεχνική, ανάλογη της οποίας, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν, καθώς το επίπεδο πίεσης στα βαθιά ύδατα εμποδίζει τη μεταφορά νερού μέσω αγωγών.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα κατασκευαστεί τοποθετούμενος όχι πάνω στον πυθμένα της θάλασσας αλλά με ένα είδος «κρεμαστρών» που θα γίνουν σε βάθος 250 μέτρων.

Θα μεταφέρει 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από το φράγμα της περιοχή Ανάμουρ της Τουρκίας προς άλλο φράγμα που κατασκευάζεται στα Κατεχόμενα.

Σε όλο του το μήκος του αγωγού θα τοποθετηθούν αισθητήρες για την διαπίστωση βλαβών και διαρροών.

Οι πρώτοι σωλήνες και τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν στη ξηρά μεταφέρθηκαν με γιγαντιαίο πλοίο υπό σημαία Παναμά μήκους 190 μέτρων που ελλιμενίστηκε στην Αμμόχωστο.

Το πλοίο μετέφερε στο ψευδοκράτος φορτίο σωλήνων και εξαρτημάτων βάρους 10.358 τόνων και συνολικά θα χρειαστούν 10 μέρες για την εκφόρτωση και την μεταφορά των σωλήνων στις περιοχές όπου θα γίνουν οι διασυνδέσεις. Σε ένα μήνα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιπες σωλήνες.

Πού θα γίνουν τα έργα

Οι σωλήνες που θα μεταφέρουν καθαρό πόσιμο νερό θα εγκατασταθούν πρώτα στο φράγμα Geçitköy προς την κατεχόμενη Λευκωσία -μια από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη από νερό.

Η τοποθέτηση των σωλήνων του υποθαλάσσιου αγωγού σχεδιάζεται να ξεκινήσει από μέρα σε μέρα. Το έργο έχει, αναφέρεται, ελάχιστο όριο ζωής 110 ετών. Το 50,3% του νερού θα χρησιμοποιείται ως πόσιμο και το 49,7% για άρδευση.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB