ΚΥΠΡΟΣ

Eπτά Βρετανοί βουλευτές υπέγραψαν για επιστροφή της Αμμοχώστου

Eπτά Βρετανοί βουλευτές υπέγραψαν για επιστροφή της Αμμοχώστου

Ο βουλευτής των Εργατικών Σερ Άλαν Μιλ στη βρετανική Βουλή, κατέθεσε τη Δευτέρα αίτημα συζήτησης στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων για τις προσπάθειες των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στην πόλη τους. Την πρώτη ημέρα της κατάθεσης του αιτήματος το υπέγραψαν επτά βουλευτές.

Το αίτημα κατατέθηκε κατόπιν ενεργειών του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου, όπως διαβάζουμε στο ikypros. Ο Σύνδεσμος ενημέρωσε παράλληλα τον σκιώδη Υφυπουργό Ευρώπης των Εργατικών Γκάρεθ Τόμας για όλες τις κινήσεις του, με σκοπό την έναρξη εκστρατείας στο βρετανικό Κοινοβούλιο υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου.

Στο αίτημά του ο Σερ Άλαν ενημερώνει τη Βουλή για την πρόσφατη υποβολή ψηφίσματος (petition) με πάνω από 50.000 υπογραφές από τον Σύνδεσμο Αμμοχώστου Η.Β. και τον Τουρκοκυπριακό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, με αντικείμενο την επιστροφή της περίκλειστης πόλης.

Ζητά επίσης από τη Βουλή να σημειώσει πως το ψήφισμα συνοδευόταν από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την Ομάδα Τουρκοκυπριακής Πρωτοβουλίας σύμφωνα με τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκύπριων ερωτηθέντων πιστεύουν πως η Αμμόχωστος πρέπει να επιστραφεί στους νομίμους κατοίκους της.

Καλεί επίσης τους συναδέλφους του να εκφράσουν την πεποίθησή τους πως η επιστροφή πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς επίσης ότι το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης θα οδηγούσε στη συνολική οικονομική της ανάκαμψη προς όφελος όλων των κοινοτήτων και θα προωθούσε με τρόπο θετικό την κοινωνικο-πολιτιστική συνεργασία, η οποία θα λειτουργούσε ως «καταλύτης για την επίτευξη μίας φιλικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

Διαβάστε επίσης

ΕΕ- Βρετανική Κυβέρνηση μελετούν το ψήφισμα για την Αμμόχωστο