ΚΥΠΡΟΣ

Επαφές Αναστασιάδη με τους ΥΠΕΞ Ρωσίας και Μ. Βρετανίας

Επαφές Αναστασιάδη με τους ΥΠΕΞ Ρωσίας και Μ. Βρετανίας

«Στενές και ιστορικές» χαρακτήρισε τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στις κοινές δηλώσεις που προέβησαν μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί από τις δυο κοινότητες και με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Λαβρόφ μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου Πούτιν και ανέφερε ότι «μας δίνετε η ευκαιρία να προβούμε σε ανασκόπηση της κατάστασης και πως μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας», προσθέτοντας ότι «συζητήθηκε η πορεία των διμερών ανταλλαγών Ρωσίας και Κύπρου στον τουρισμό και άλλους τομείς, ενόψει και της διακυβερνητικής οικονομικής επιτροπής, που θα γίνει κάποια στιγμή το προσεχές έτος».

Στη συνάντηση Αναστασιάδη-Λαβρόφ συζητήθηκε το Κυπριακό και η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, οι διμερείς σχέσεις, η ουκρανική κρίση, περιφερειακά και διεθνή θέματα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «για μια ακόμη φορά, θέλω να απευθύνω ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο κυπριακό πρόβλημα και τη βοήθεια που λαμβάνουμε σε αρκετούς τομείς. Θα συνεχίσουμε τις εξαίρετες σχέσεις που απολαμβάνουμε σήμερα».

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η συνάντηση ήταν «εξαιρετικά χρήσιμη» και «δόθηκε η ευκαιρία για αλληλοενημέρωση» σε διάφορα τρέχοντα προβλήματα και στις εξελίξεις στο Κυπριακό και το Ουκρανικό. «Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε θα συνεχιστούν και νομίζω είναι απόλυτα αντιληπτό και από τον ίδιο ότι η στάση της Κύπρου, όσον αφορά τα διάφορα ζητήματα, είτε κυρώσεις είτε άλλα προβλήματα, είναι η φιλικότερη που θα μπορούσε να υπάρξει» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος έκανε λόγο για «δέσμευση» συνέχισης των «ισχυρών διμερών σχέσεων» των δυο χωρών. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, η τρομοκρατική απειλή και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.