ΚΥΠΡΟΣ

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Θέλει να στήσει πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Θέλει να στήσει πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ

Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα – Ήρθε σε επαφές με διεθνείς εταιρείες για την ενοικίαση ή αγορά πλατφόρμας ώστε να ξεκινήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Στην αγορά πλατφόρμας που θα εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου προχωρά η Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία έχει έλθει σε επαφή και με το Αζερμπαϊτζάν σε τιμή -μάλιστα- που δεν είναι απαγορευτική (100-150 εκατομμύρια ευρώ). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με την κρατική αζέρικη εταιρεία SOCAR.

Αρχικά, είχε προσεγγίσει ξένες διεθνείς εταιρείες για να μεταφέρουν πλατφόρμα τους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ώστε να αρχίσει έρευνες. Η τουρκική κυβέρνηση είχε έλθει σε επαφή με τουλάχιστον δυο εταιρείες, οι οποίες όμως απάντησαν αρνητικά, πιθανώς γιατί δεν θα ήθελαν να μπλέξουν σε μια πολιτική διελκυστίνδα, ούτε να προκαλέσουν αντιδράσεις από πλευράς Λευκωσίας.

«Εάν όντως η Τουρκία προχωρήσει στην ενοικίαση ή αγορά πλατφόρμας και τη μεταφέρει νοτίως του νησιού εντός των κυπριακών τεμαχίων, τότε ασφαλώς και δεν θα γίνεται πλέον λόγος για εισβολή, αλλά κατάληψη και κατοχή της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Συνεχίζει το «Μπαρμπαρός»

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο έχει εισέλθει στη θαλάσσια περιοχή της χώρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε σε σεισμογραφική αποτύπωση του ενεργειακού πλούτου μεγάλων τμημάτων των τεμαχίων 1,2,3 και 9.

Διαβάστε επίσης:

Το «βέτο» του Αντώνη Σαμαρά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.