ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Λύση το συντομότερο δυνατόν συμφώνησαν Αναστασιάδης-Ακιντζί-Αιντε

Κυπριακό: Λύση το συντομότερο δυνατόν συμφώνησαν Αναστασιάδης-Ακιντζί-Αιντε

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων συμφώνησαν σύμφωνα με τον Έσπεν Μπαρθ 'Αϊντε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα 14/9/2015.

Στην κοινή δήλωση που ανέγνωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνάντηση έγινε μια ανασκόπηση και αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους 4 μήνες.

Οι δύο ηγέτες ανέφερε ο κ. 'Αϊντε, αναγνώρισαν τις εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι διαπραγματευτές και οι ομάδες εργασίας όπως επίσης και τη σκληρή δουλειά που χρειάζεται να γίνει.

Αναγνώρισαν επίσης ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία των συνομιλιών και συμφώνησαν όπως αυξήσουν τις συναντήσεις τους. Εκφράζουν επίσης την πρόθεση να εργαστούν από κοινού για λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.

Oι επόμενες συναντήσεις έχουν οριστεί για τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

«Η αποφασιστικότητα μας είναι να δουλέψουμε με εντατικούς ρυθμούς και καλή διάθεση, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να εξευρεθεί μια αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες συμφωνία" είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν κατά τη σημερινή συνάντηση των ηγετών έγινε ανασκόπηση των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων, είπε ότι «έγινε μια συνολική ανασκόπηση της μέχρι σήμερα προόδου. Έχουμε καταγράψει πού υπάρχουν συγκλίσεις, πού υπάρχουν αποκλίσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να επικεντρωθούμε με εντατικό ρυθμό στην, κατά το δυνατόν, δημιουργία συνθηκών που να μας επιτρέπουν να μιλάμε για συνολικές συγκλίσεις.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι πρόωρο, διότι υπάρχουν και προβλήματα, τα οποία είπε δεν είναι εξ εκείνων που μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ότι λύνονται.

«Εν πάση, όμως, περιπτώσει η αποφασιστικότητα μας είναι να δουλέψουμε με εντατικούς ρυθμούς και καλή διάθεση, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να εξευρεθεί μια αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες συμφωνία, στη βάση πάντα των αναγνωρισμένων δικαιωμάτων του κάθε Ευρωπαίου πολίτη και, βεβαίως, Κύπριου πολίτη», κατέληξε.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις