ΚΥΠΡΟΣ

Σουλτς: Το Κυπριακό από τα πιο σημαντικά προβλήματα της ΕΕ

Σουλτς: Το Κυπριακό από τα πιο σημαντικά προβλήματα της ΕΕ

Την αμέριστη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ιδίου προσωπικά στην εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, εξέφρασε ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο κ. Σουλτς θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

«Το Κυπριακό είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο κ. Σουλτς μετά τη συνάντησή του με τον κ.Αναστασιάδη. Η λύση στο Κυπριακό, σημείωσε, καθώς και η επανένωση ενός σημαντικού κράτους-μέλους, «θα αποτελούσε σημάδι ελπίδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης σε πολλαπλά επίπεδα».

Βρίσκομαι εδώ, πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς, για να πληροφορηθώ, να κατανοήσω και να βοηθήσω και τώρα αντιλαμβάνομαι πολύ καλύτερα την κατάσταση. Επίσης, υποστήριξε ότι ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται «απίστευτη πρόοδος» στις συνομιλίες για το Κυπριακό και διαβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμβάλει στην επίτευξη λύσης, στο μέτρο που του αναλογεί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε υψίστης σημασίας τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Καλωσορίζοντας τον Μάρτιν Σουλτς στην Κύπρο, ανέφερε ότι τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για να προσθέσει ότι «συμφωνούν πως το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τη διαδικασία για την έκθεση προόδου για την Τουρκία, που θα συζητηθεί τον ερχόμενο μήνα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρέπει, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, να σταλεί σαφές μήνυμα προς την 'Αγκυρα ότι «ήρθε η ώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να ξεπαγώσουν κεφάλαια και να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία».

Σχετικές ειδήσεις