ΚΥΠΡΟΣ

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Χωρίς να υπάρξει πρόοδος ολοκληρώθηκαν οι διήμερες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στο Greentree στο Λονγκ 'Αιλαντ της Νέας Υόρκης. Κυπριακή διπλωματική πηγή ανέφερε ότι "δεν υπήρξε καμία πρόοδος, καμία σύγκλιση σε κανένα από τα τέσσερα κεφάλαια", που συζητήθηκαν στο διήμερο των συνομιλιών.

Σε δήλωση που θα διαβάσει σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, έχοντας δίπλα του τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, θα επισημάνει τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί σε προηγούμενες συναντήσεις, θα ζητεί περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας και θα ορίζει νέα κοινή συνάντηση στο ίδιο μέρος της Νέας Υόρκης, στα μέσα Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ντερβίς Έρογλου θα συναντηθούν σήμερα με τον Μπαν Κι-μουν στην έδρα του ΟΗΕ, μισή ώρα νωρίτερα από την ανάγνωση της δήλωσης, για να συζητήσουν και να αποφασίσουν το τελικό σχέδιο του κειμένου της δήλωσης που θα διαβάσει στη συνέχεια προς τους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, ο κ. Έρογλου παρέμενε αμετακίνητος και στα τέσσερα κεφάλαια που συζητήθηκαν και σταθερός στις θέσεις που έχει παρουσιάσει κατά διαστήματα στις συνομιλίες στη Λευκωσία.

Επέμεινε ακόμη, κατά την ίδια πηγή, στη θέση του για απόρριψη της διασταυρωμένης ψήφου, δεν θέλησε να κάνει καμία συζήτηση στο εδαφικό, επέμεινε στα κριτήρια που παρουσίασε για το περιουσιακό και ουσιαστικά υποστήριξε ότι θα πρέπει να παραμείνουν όλοι οι έποικοι στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, πραγματοποιήθηκε ένας "νέος γύρος" εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, τις οποίες διεξήγαγαν οι Αλεξάντερ Ντάουνερ και Λιν Πάσκο με τις αντιπροσωπείες των δυο πλευρών, ενώ έγιναν και συναντήσεις εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού με τους συμβούλους των ηγετών των δυο κοινοτήτων