ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

«Χαστούκι» από Deutsche Bank – Τρεκλίζει η γερμανική οικονομία

Όλαφ Σολτς
Associated Press

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στις τράπεζες, ο ρόλος των οποίων αλλάζει στο τρέχον μακροοικονομικό κλίμα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, δήλωσε ότι η Γερμανία θα γίνει «ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης» εάν τα δομικά ζητήματα δεν αντιμετωπιστούν αμέσως.

«Δεν είμαστε "ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης"», σημείωσε ο Sewing στην κεντρική του ομιλία στο Handelsblatt Banken Summit 2023 την Τετάρτη, επισημαίνοντας παράλληλα πως «είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες που εμποδίζουν την οικονομία μας να αναπτύξει τις μεγάλες δυνατότητές της». «Θα γίνουμε ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα διαρθρωτικά ζητήματα τώρα», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στις τράπεζες, ο ρόλος των οποίων αλλάζει στο τρέχον μακροοικονομικό κλίμα.
«Είμαστε πιο περιζήτητοι από ποτέ ως διαχειριστές κινδύνου και σύμβουλοι. Αυτή είναι μια μεγάλη ευθύνη, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη», είπε ο Sewing.

«Δεν πρέπει να εξαπατούμε τους εαυτούς μας: εξακολουθούμε να υστερούμε έναντι των διεθνών ανταγωνιστών μας, ακόμα κι αν η οικονομική κατάσταση που προκαλείται από τα επιτόκια αυτή τη στιγμή έχει επιπτώσεις σε ορισμένα ιδρύματα, λιγότερες για άλλα», πρόσθεσε.

Ο Sewing απαρίθμησε επίσης άλλα ζητήματα που συμβάλλουν στην εικόνα της Γερμανίας ως «ο μεγάλος ασθενής», όπως το υψηλό και απρόβλεπτο κόστος ενέργειας, οι αργές συνδέσεις στο Διαδίκτυο, τα απαρχαιωμένα σιδηροδρομικά δίκτυα, οι καθυστερήσεις ψηφιοποίησης, η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και η υπερβολική γραφειοκρατία.

Υπήρξε πολλή συζήτηση τους τελευταίους μήνες για το αν η Γερμανία αξίζει το χαρακτηρισμό «ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης», το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 1998 καθώς αντιμετώπιζε τις σημαντικές προκλήσεις ενός περιβάλλοντος μετά την επανένωση.

Η Γερμανία εισήλθε σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από μηδέν σε -0,3%. Ορισμένα ιδρύματα έχουν προβλέψει έκτοτε περαιτέρω συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της Bundesbank και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.