ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H «ενάρετη» Γερμανία γίνεται ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης

H «ενάρετη» Γερμανία γίνεται ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης

Είναι η Γερμανία ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης»;

Η Γερμανία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, με την οικονομία της αντιμετωπίζει μια οικονομική συρρίκνωση, σύμφωνα με τον Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Goldman Sachs.

«Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες», είπε ο Oppenheimer στο CNBC. Και προσέθεσε πως ο αδύναμος μεταποιητικός τομέας, η μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος οδηγούν σε ύφεση τη γερμανική οικονομία.

«Δεν είναι μια βαθιά ύφεση, αλλά προφανώς έχει πληγεί περισσότερο από ότ,τι αναμενόταν», ανέφερε ο Oppenheimer.

Τα σχόλια αντικατοπτρίζουν την τελευταία πρόβλεψη της Bundesbank, η οποία εκτίμησε ότι η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο εξαιτίας της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της αδύναμης εικόνας που παρουσιάζει η βιομηχανία.

Η Γερμανία εισήλθε επισήμως σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από μηδέν σε -0,3%. Οι ζοφερές προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία έχουν προκαλέσει συζήτηση για το αν η χώρα είναι και πάλι ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης», μία φράση που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1998, όταν θόλωσαν οι οικονομικές προοπτικές της χώρας μετά την επανένωση. Αλλά υπάρχουν και θετικά στοιχεία στη γερμανική οικονομία, είπε ο Oppenheimer στο CNBC.

«Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης δείχνει χαρακτήρα και υπάρχουν μερικά ενθαρρυντικά στοιχεία όσον αφορά τη δραστηριότητα στην οικονομία», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «ευκαιρίες» στις μικρές και μεσαίες εταιρείες της Γερμανίας. Αναφορικά με την πορεία του γερμανικού χρηματιστηριακού δείκτη DAX, η Goldman Sachs, εκτιμά πως βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε καταγραφεί μία ανάκαμψη σε ένα ευρύτερο φάσμα περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την Κίνα», ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος το κινεζικό εμπόριο να μην προσφέρει τόσο μεγάλη οικονομική ώθηση σε σχέση με αυτό που αναμενόταν.