ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

«Ξεχάστε το year end rally» - Οι μετοχές θα πέσουν

«Ξεχάστε το year end rally» - Οι μετοχές θα πέσουν

Οι επενδυτές που ελπίζουν σε άνοδο των μετοχών μέχρι το τέλος του έτους θα απογοητευτούν, σύμφωνα με τον Michael Wilson της Morgan Stanley.

«Οι πιθανότητες για ένα ράλι τέταρτου τριμήνου έχουν μειωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Wilson, ο οποίος ονομάστηκε για άλλη μια φορά ως ο καλύτερος στρατηγικός χαρτοφυλακίου στην τελευταία έρευνα θεσμικών επενδυτών. «Οι μειωμένες αναθεωρήσεις κερδών η εξασθένιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών δεν συνηγορούν στην άποψη για year end rally στα χρηματιστήρια στο τέλος του έτους».

Η απαισιόδοξη άποψη τoυ Wilson για τις μετοχές έχει ξεδιπλωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο S&P 500 εισήλθε σε τεχνική διόρθωση την Παρασκευή εν μέσω αυξανόμενης αστάθειας και υψηλότερου πληθωρισμού, με τον παγκόσμιο δείκτη – βαρόμετρο να βρίσκεται 10% κάτω από τα υψηλά έτους.

Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις προοπτικές για εταιρικά κέρδη και πώς οι εταιρείες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αντίξοες συνθήκες, όπως υψηλότερα επιτόκια.

Οι προσδοκίες για τα κέρδη είναι «πολύ υψηλές για το τέταρτο τρίμηνο και το 2024, ακόμη και σε μια οικονομία που έχει καλές επιδόσεις», είπε ο Wilson. Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική είναι απίθανο να προσφέρει ανακούφιση και θα μπορούσε γίνε ακόμη πιο σφιχτή, ενώ το αδύναμο εύρος, αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο τα κέρδη παραμένουν υπό πίεση για τις περισσότερες εταιρείες.

Ο αναλυτής επεσήμανε ότι η χρηματιστηριακή αγορά λαμβάνει υπόψη της ότι ο αντίκτυπος της σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μόλις αρχίζει να γίνεται αισθητός σε ολόκληρη την οικονομία, με τις μετοχές που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια να υποαποδίδουν τους τελευταίους μήνες, ενώ οι αμυντικοί τομείς αρχίζουν να υπεραποδίδουν.

«Αυτό το σκηνικό αντανακλά μια αγορά που ανησυχεί σταδιακά περισσότερο για την ανάπτυξη παρά για τα υψηλότερα επιτόκια και τις αποτιμήσεις», είπε.