ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Τα πανάκριβα διαμάντια ξαναβρίσκουν τη λάμψη τους - Τι συμβαίνει με τα πολυτελή ρολόγια

Τα πανάκριβα διαμάντια ξαναβρίσκουν τη λάμψη τους - Τι συμβαίνει με τα πολυτελή ρολόγια
Pexels.com

Οι τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται, αλλά οι τιμές των τεχνητών διαμαντιών παραμένουν υπό πίεση

To «φρένο» που έχει πατήσει η αγορά πολυτελών ειδών, επιφέροντας πλήγμα σε μεγάλα ευρωπαϊκά ονόματα όπως στη LVMH και την ιδιοκτήτρια της Gucci, Kering SA αγγίζει τα πάντα, από ρολόγια και κοσμήματα μέχρι διαμάντια.

Οι τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται, αλλά οι τιμές των τεχνητών διαμαντιών παραμένουν υπό πίεση. Όσον αφορά τα ρολόγια, τα ρολόγια Rolex και Patek Philippe συνεχίζουν να αλλάζουν χέρια για πολύ λιγότερο από ό,τι πριν από 18 μήνες, καθιστώντας πιθανές κάποιες ευκαιρίες.

Σε ό,τι αφορά στα διαμάντια λόγω της πανδημίας κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν ακριβά δώρα στον εαυτό τους επειδή έζησαν μια τραυματική περίοδο. Καθώς δεν υπήρχαν αρκετές πέτρες, οι τιμές αυξήθηκαν, φτάνοντας σε υψηλό ρεκόρ τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών Ακατέργαστου Διαμαντιού του ειδικού στα διαμάντια Paul Zimnisky.

Το ανοδικό γύρισμα στα χρηματιστήρια και η πτώση των κρυπτονομισμάτων έχουν μειώσει τον αριθμό των αγοραστών ρολογιών και κοσμημάτων. Εν τω μεταξύ, τα υψηλότερα επιτόκια άσκησαν πίεση στους συλλέκτες ρολογιών που είχαν χρησιμοποιήσει μόχλευση για να συγκεντρώσουν μεγάλες θέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, αναγκάζοντάς τους να πουλήσουν.

Νωρίτερα φέτος, φαινόταν ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών, ειδικά για τη Rolex, είχαν σταθεροποιηθεί. Αλλά η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, οι απώλειες θέσεων εργασίας σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και οι ευρύτερες ανησυχίες για την οικονομία ασκούν πίεση στα πολυτελή ρολόγια για άλλη μια φορά.

Ως εκ τούτου, ο δείκτης Bloomberg Subdial Watch υποχώρησε 1,8% τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021. Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές για τα 50 πιο εμπορεύσιμα ρολόγια κατά αξία στη δευτερογενή αγορά, έχει πλέον μειωθεί περίπου 42% από τότε που έφτασε σε υψηλό τον Απρίλιο του 2022, ανέφερε το Bloomberg News. Ομοίως, ο δείκτης Rolex της ερευνητικής πλατφόρμας WatchCharts βρίσκεται σε χαμηλό περίπου 30 μηνών.

Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ισχυρή για πολλά νέα μοντέλα Rolex, με τις λίστες αναμονής να αυξάνονται συνεχώς. Τα ρολόγια Cartier παραμένουν επίσης δημοφιλή στα καταστήματα, με ορισμένα μοντέλα μάλιστα να αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά στη δευτερογενή αγορά. Υπάρχουν όμως σημάδια ότι η ζήτηση μειώνεται για κάποια νέα κομμάτια. Όπως και με τις τσάντες, όταν οι καιροί δυσκολεύουν, οι καταναλωτές τείνουν να στρέφονται προς τα δοκιμασμένα ονόματα.

Η Richemont, ιδιοκτήτρια Cartier, νωρίτερα αυτό το μήνα είδε τα έσοδα από τις επωνυμίες ρολογιών της, που περιλαμβάνουν τις A. Lange & Sohne, Vacheron Constantin, Panerai, IWC Schaffhausen και Jaeger-LeCoultre, να μειώνονται απροσδόκητα στο δεύτερο τρίμηνο.

Σε αντίθεση με τα ρολόγια, οι τιμές για τα φυσικά διαμάντια έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται. Αυτό έρχεται αφότου οι παράγοντες του κλάδου έλαβαν μέτρα για να ανακόψουν τη διολίσθηση. Η De Beers επέτρεψε στους αγοραστές μεγαλύτερη ευελιξία αντί να τους ζητήσει να αγοράσουν τις συμβατικές τους χορηγήσεις και η αγορά στην Ινδία διέκοψε τις εισαγωγές. Η προοπτική κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά διαμάντια θα μπορούσε επίσης να περιορίσει την προσφορά. Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την κρίσιμη περίοδο των διακοπών, από την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ έως την Κινεζική Πρωτοχρονιά τον ερχόμενο Φεβρουάριο.