ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Τρίζει επικίνδυνα το γερμανικό οικονομικό θαύμα – Οι αναλυτές πυροβολούν την ατμομηχανή της Ευρώπης

Τρίζει επικίνδυνα το γερμανικό οικονομικό θαύμα – Οι αναλυτές πυροβολούν την ατμομηχανή της Ευρώπης

Βυθίζεται σε αχαρτογράφηα νερά η γερμανική οικονομία

Τα καλά νέα είναι ελάχιστα για τη γερμανική οικονομία και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία προβληματίζουν περαιτέρω. Για το 2023 μία σειρά από μακροοικονομικά δεδομένα, όπως οι παραγγελίες εργοστασίων, οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατέδειξαν μία αδύναμη εικόνα στο τέλος της χρονιάς για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης γεγονός που επαναφέρουν το ερώτημα αν η Γερμανία είναι ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης».

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η γερμανική βιομηχανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε στο CNBC ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,6% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση και κατά 1,5% το 2023 συνολικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι εξαγωγές – που αποτελούν βασικό ακρογωνιαίο λίθο της γερμανικής οικονομίας – υποχώρησαν κατά 4,6% τον Δεκέμβριο και 1,4%, ή 1,562 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,68 τρισεκατομμύρια δολάρια), καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία των εργοστασιακών παραγγελιών φάνηκαν ελπιδοφόρα με την πρώτη ματιά, καθώς αντανακλούσαν αύξηση 8,9% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Αλλά αυτή η αύξηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει αισιοδοξία για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε στο CNBC η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, εξηγώντας ότι οφείλεται σε πολλές παραγγελίες μεγάλης κλίμακας, οι οποίες τείνουν να είναι ασταθείς.

«Οι παραγγελίες εξαιρουμένων των παραγγελιών μεγάλης κλίμακας στην πραγματικότητα έπεσαν σε χαμηλό μετά την πανδημία», πρόσθεσε. Για το 2023 συνολικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι εργοστασιακές παραγγελίες κατέγραψαν πτώση 5,9%. Αν και αυτά τα «σκληρά» δεδομένα δεν υποδηλώνουν ακόμη ανάκαμψη, η πιο πρόσφατη αναφορά του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών δείχνει ότι τα χειρότερα μπορεί να τελειώσουν σύντομα στον μεταποιητικό τομέα, είπε ο Schmieding της Berenberg. Ο Erik-Jan van Harn, στρατηγικός αναλυτής για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές της Rabobank εκτιμά πως δεν θα υπάρξει ανάκαμψη για τη γερμανική οικονομία σύντομα.

«Δεν είμαστε ακόμα κοντά στα επίπεδα δραστηριότητας στη γερμανική βιομηχανία που είδαμε πριν από την πανδημία», εξήγησε. «Ακόμα περιμένουμε μια μέτρια συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο, αλλά είναι πιθανό να είναι λιγότερο σοβαρή από το τέταρτο τρίμηνο», ανέφερε ο van Harn. Άλλοι είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι για τη γερμανική οικονομία. «Εμμένουμε στην πρόβλεψή μας ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2024 συνολικά», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Jörg Krämer.

Αυτό θα ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνο με το πώς τα πήγε η οικονομία της Γερμανίας το 2023, όταν συρρικνώθηκε κατά 0,3% από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία τον περασμένο μήνα.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης μείωση 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τέταρτο τρίμηνο, αλλά η Γερμανία κατάφερε να αποφύγει μια τεχνική ύφεση, η οποία χαρακτηρίζεται από δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.